Competiția „Istoria fără manual“ și-a desemnat câștigătorii

concurs RaucestiCea de-a III-a ediție a proiectului cultural artistic interdisciplinar regional „Istoria fără manual“, desfășurată în ziua de 11 iunie în comuna Răucești, a avut un succes remarcabil. Evenimentul s-a derulat într-o sală de festivități a comunei, iar organizarea a fost impecabilă. Proiectul a fost derulat de Școala Gimnazială nr 1 Răucești, județul Neamț în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț prin prof. Anton Traian, coordonatorul acestei ediții.

Echipajul de pe locul întâi și câștigătorul trofeului a fost desemnat echipajul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Răucești, județul Neamț, fiind urmat de echipajele Colegiul Tehnic Rădăuți, județul Suceava (locul al II-lea) și de cel al Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga“ Botoșani (locul III).

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice excepționale, redate de fanfara Școlii Răucești, alcătuită din 15 elevi, coordonator prof. Gheorghe Smău și de către eleva Carmen Moraru de la Colegiul „Grigore Antipa“ Bacău, clasa a IX-a G, care a interpretat două melodii („Cântă cucul în Bucovina“ și „Eminescu“), simultan cu derularea unor prezentări Power Point ale edițiilor anterioare.

„Proiectul reprezintă o încercare de învățare a istoriei într-un alt mod decât cel din manuale. Într-un altfel de cadru, nonformal, elevii se simt mai degajați și participă intens și cu plăcere la activități. Necesitatea implementării acestui proiect rezultă din viziunea și misiunea școlii conform căreia nevoile și înclinațiile fiecărui copil vor fi dezvoltate, astfel încât fiecare să-și recunoască valoarea și să aibă încredere în potențialul propriu. Vorbind despre proiectul «Istoria fără manual» vorbim de o fericită îmbinare între tradiție și neconvențional în demersul didactic, cunoștințele de istorie împărtășite în această formă fiind extrem de ușor asimilate. Concluzionând, «Istoria fără manual» se dovedește un proiect inedit și viabil, dedicat elevilor care vor să se dezvolte și să își descopere punctele forte, dobândind curajul de a fi ei înșiși. Mai mult, acest proiect instigă la autenticitate, ajutând elevii să își descopere valorile, oferindu-le îndrumare și susținere în procesul de autocunoaștere iar ca bonus: prieteni noi, locuri noi de văzut, socializare și chiar puțină distracție“, a subliniat Mihaela Băbușanu, expert patrimoniu, conservator bunuri culturale, colaborator proiect.

Locurile I, II, III au fost premiate cu trofee și medalii, iar echipajele clasate pe următoarele locuri au fost premiați pentru implicare și participare cu medalii.

Totodată, toți participanți activ în acest proiect (elevi, profesori și juriu) au primit câte un pix și o insignă inscripționate cu numele proiectului «Istoria fără manual», ediția și locația în care a avut loc.

Geanina NICORESCU