Colonelul Mircea Trifan s-a pensionat

j 6_resize *După anteriorul comandant, Sorin Gherman, prim adjunctul Jandarmeriei Neamț își încheie cariera militară

Comanda Jandarmeriei Neamț se înnoiește. După plecarea la pensie a anteriorului comandant, colonelul Sorin Gherman, în ianuarie acest an, este rândul acum prim adjunctului. Colonelul Mircea Dan Trifan și-a luat la revedere de la colegi vineri, 1 aprilie, în cadru festiv prilejuit de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei. Militarul își încheie cariera la vârsta de 49 de ani, după 26 de ani de activitate.

S-a născut la data de 16 octombrie 1967, la Piatra Neamț, iar după absolvirea liceului, în anul 1987, a urmat Școala Militară de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne, pe care a absolvit-o în anul 1990, cu gradul de locotenent.

În perioada 1990-1994 a ocupat succesiv funcțiile de comandant pluton II, comandant pluton I și comandant companie la Batalionul 37 Jandarmi Bacău, respectiv Batalionul 40 Jandarmi Bacău.

Începând cu 1 august 1994 și până la 1 mai 2005 a îndeplinit funcțiile de comandant pluton II, comandant de companie I, locțiitor comandant detașament și ofițer specialist II (stat major) la Comandamentul de Jandarmi Județean Neamț.

Din data de 1 mai 2005 și până la 20 decembrie 2009 a ocupat funcțiile de ofițer specialist II (planificare misiuni), ofițer specialist I (planificare resurse), șef serviciu I (management) și șef serviciu II (centrul de monitorizare a situației operative) la Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț.

În ultimii 7 ani, din 20 decembrie 2009 și până la 4 aprilie 2016, data ieșirii la pensie, a ocupat funcția de prim adjunct al inspectorului șef la Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț.

În paralel cu activitatea profesională a avut o preocupare constantă pentru completarea și aprofundarea studiilor civile și militare, prin absolvirea în 1999 a cursului postuniversitar de specializare în domeniul Științe polițienești în cadrul Academiei de Poliție București, în 2000 a cursului postuniversitar de perfecționare în specializarea Management în cadrul Academiei de Poliție București.

Pentru merite deosebite în activitatea desfășurată, a fost recompensat cu mulțumiri verbale sau scrise, citare prin ordin de zi pe unitate și înaintarea în gradul următor înaintea expirării stagiului minim.

La data de 3 aprilie 2013 a fost înaintat la gradul de colonel înaintea expirării stagiului minim.

*Criminalistul Romeo Manea, în rezervă

Tot de Ziua Jandarmeriei a trecut în rezervă Romeo Manea, criminalistul unității.

S-a născut la 30 iunie 1967, în Piatra Neamț, și după absolvirea liceului de mecanică, promoția 1985 a ales Școala Militară de subofițeri activi, specialitatea „pază ordine și posturi poliție“, pe care a absolvit-o în 1990.

După absolvirea școlii militare a fost repartizat la Direcția de Poliție a județului Neamț, unde a îndeplinit funcțiile de ajutor șef post II, agent de ordine I, subofițer pază I, agent ordine III și subofițer pază IV.

Din data de 1 iulie 1997 și-a desfășurat activitatea la Comandamentul de Jandarmi Județean Neamț, unde până la data de 1 mai 2005 a ocupat succesiv funcțiile de subofițer pază principal II (pază bănci), subofițer pază principal III (pază și control acces), subofițer pază principal I (pază bănci), respectiv subofițer operativ principal I (ordine publică și cooperare).

Din data de 1 mai 2005 și până la data trecerii în rezervă, cu data de 4 aprilie 2016, a îndeplinit funcțiile de subofițer operativ principal II (criminalistic) și subofițer operativ principal (ordine publică) la Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț.

Pentru rezultatele bune și foarte bune obținute  în activitatea desfășurată, subofițerul Romeo Manea a fost recompensat cu premii în bani, mulțumiri verbale sau scrise, citare prin ordin de zi pe unitate și înaintarea în gradul următor înaintea expirării stagiului minim.

Cristina IORDACHE