Colegiul Național „Petru Rareș“ vă invită la Congresul de Informatică Aplicată InfoKid, ediția 2016

Colegiului Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț organizează Congresul de Informatică Aplicată InfoKid, ediția 2016. Această activitate se va desfășura pe parcursul a două zile, în perioada 27-28 mai, iar pe lângă concursul propriu-zis dedicat elevilor claselor II- XII, vor avea loc „workshopuri“ și conferințe.

Sunt pregătite pentru prezentare conferințele „Impactul inteligenței artificiale“ (susținută de prof. Iacob Alexandru), „Nanotehnologia“ (prof. Ilie Aida), „Evoluția designului de produs“ (Andronic Andreea) și workshopuri „Imprimarea 3D – o realitate“ (Dorin Dascălu), „Secretele unei prezentări de succes“ (Andronic Octavian) și „Autocad“ (Ștefan Urziceanu).

Potrivit inițiatorilor, ideea proiectului a venit din dorința de a deschide apetitul pentru informatică al elevilor încă din clasele primare și de a-i încuraja să se adâncească în cunoașterea calculatorului și a posibilităților oferite de acesta.

„Deoarece suntem în secolul calculatorului, considerăm că pentru orice domeniu pe care elevii îl vor alege în viitor vor avea nevoie de minime cunoștințe de informatică. Noi vrem să le oferim motivația pentru a începe să studieze informatica încă din clasele primare sau gimnaziale. Din experiența noastră de-a lungul anilor am observat că în domeniul informaticii obțin performanțe și rezultate deosebite doar elevii din mediul urban, deoarece în mediul rural nu există cele necesare pentru ca elevii să poată ajunge la standarde înalte. De aceea, ne dorim să atragem  la acest concurs și elevii din mediul rural, și cu această ocazie să efectuăm un studiu în legătură cu deschiderea spre învățarea informaticii a acestora. Ca urmare a acestui studiu, pe viitor, vom derula proiecte care să susțină acești elevi cu potențial, dar fără posibilități. În zilele noastre vedem o tendință a oamenilor de a-și pune propriul interes mai presus de orice și de a face totul pe cont propriu. Mai mult, majoritatea oamenilor uită că o societate se întemeiază pe relațiile interumane și că evoluția se bazează pe colaborare. Considerăm că este necesar să îi învățăm pe copii încă de mici necesitatea și avantajele lucrului în echipă și în același timp să le oferim un mediu în care spiritul de competiție să se dezvolte sănătos, printr-o competiție corectă.

Mulți tineri utilizează calculatorul doar pentru rețelele de socializare, lucru care, potrivit studiilor, îi face, paradoxal, mai puțin sociabili în relațiile de zi cu zi, unii chiar pierzându-și capacitățile de comunicare datorită acestor mijloacelor de socializare virtuale. Prin acest concurs încercăm să le oferim și o altă perspectivă asupra activităților pe care le pot desfășura la calculator, activități care să fie benefice și nu dăunătoare“, subliniază organizatorii.

Un alt motiv pentru care aceștia consideră necesar acest concurs este descoperirea elevilor pasionați de informatică care doresc ca pe viitor să aprofundeze studiul calculatorului și de a-i susține ulterior, astfel încât să poată participa la concursuri și olimpiade de mare anvergură.

Geanina NICORESCU