Colegiul Național „Petru Rareș“ devine cea mai ecologică școală din țară

rares * Performanța se datorează echipei din cadrul liceului care a câștigat o competiție internațională pentru energii regenerabile

Colegiul Național „Petru Rareș“ din Piatra Neamț se transformă, anul acesta, în cea mai ecologică clădire din țară, datorită elevilor săi care au câștigat un proiect în valoare de 100.000 de dolari la competiția internațională Zayed Future Energy Prize 2015. Gala concursului a avut loc pe 19 ianuarie 2015, în capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, iar la începutul acestui an echipa câștigătoare a fost invitată în același loc, pentru a participa la Săptămâna sustenabilității. La acest eveniment mondial au participat două dintre elevele care au contribuit la reușita proiectului premiat, respectiv Laura Iacob și Mara Perța, împreună cu profesorul Dan Oniciuc, cel care a ajutat echipa la realizarea proiectului. La revenire în țară, echipa a organizat o conferință de presă, împreună cu inițiatorul și coordonatorul proiectului, profesorul Alexandru Iacob.

„Proiectul nostru a fost ales pentru că reunea mai multe metode de conservare a energiei și de folosire a energiei verzi într-unul singur. Fiecare continent a obținut câte un premiu, iar noi, cei de la Colegiul Național «Petru Rareș» Piatra Neamț, am primit premiul pentru Europa. Baza proiectului a constat în transformarea liceului într-o unitate sustenabilă, cu energii regenerabile – panouri fotovoltaice și alte modalități de obținere a energiei regenerabile prin care să conștientizeze liceenii și comunitatea faptul că sunt posibile și astfel de modalități de obținere a energiei, de economisire a energiei. Pentru proiectul nostru, pe care dorim să-l finalizăm anul acesta, deja am primit o parte din bani, pe care i-am și investit. Eu am fost la festivitatea de premiere care a avut loc anul trecut, pentru a ridica trofeul, iar echipele câștigătoare au fost invitate în Emiratele Arabe și anul acesta, la un eveniment mondial intitulat Săptămâna sustenabilității“, a precizat profesorul Alexandru Iacob.

„A fost o ocazie de a participa la foarte multe activități. Din punctul meu de vedere au fost prezentate cele mai originale idei în ceea ce privește energia regenerabilă. Noi, ca elevi, am participat la un workshop unde, cu un minipanou solar și cu câteva circuite electrice, cu instrucțiuni și cu ajutorul domnului profesor Oniciuc, am reușit să înțelegem cum funcționează sistemul de captare a energiei solare și transformarea acesteia. De asemenea, am reușit să interacționăm cu elevi și profesori din alte țări, de pe toate continentele“,  a spus eleva Mara Perța.

Premiul obținut de Colegiul Național „Petru Rareș“ la cea de-a șaptea ediție a Zayed Future Prize 2015 reprezintă cea mai mare recunoaștere de care a avut parte liceul în istoria sa de 150 de ani.

Proiectul care va transforma liceul în cea mai ecologică clădire din țară se referă la lucrări de izolație a corpului nou cu polistiren și aerogel, va fi realizată o instalație de colectare a apei de ploaie, apă care va fi folosită la toalete; vor fi montate panouri fotovoltaice, vor fi achiziționate biciclete ce produc electricitate, robinete cu temporizare și multe alte echipamente care vor ajuta „Rareșul“ să devină o școală sustenabilă.

Geanina NICORESCU