Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț îl susține pe Ionuț Ursu

ionut*Rămas orfan de la vârsta de 5 zile și deprins cu voluntariatul, Ionuț Ursu face apel la donatori într-un proiect de dotare cu aparatură medicală a unui spital din capitala Nepalului, țară lovită crunt de cutremur

Ionuț Ursu este un tânăr cât se poate de normal. Mult prea normal. Face totul din suflet. Și are un suflet… cât un suflet.

A muncit, ca voluntar, în spitalul Manmohan Memorial Community din Kathmandu după cutremurul din 2015 și a trăit alături de nepalezi drame la limita umanului.

Orfan de la cinci zile de la naștere, Ionuț și-a vândut obiectele personale pentru a ajunge în Nepal. A mai primit ajutor financiar de la un om de afaceri și s-a dus să dea o mână de ajutor într-o mare de durere. Era voluntar (este și acum) la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, știa ce înseamnă să lupți contra secunde cu moartea și voia să aline din suferință.

S-a întors de acolo cu un proiect în minte pe care acum îl materializează. Ionuț Ursu, orfan și voluntar, are 27 de ani și a absolvit, la buget, Facultatea de Geografie din București. Drama nepalezilor, trăită pe viu, l-a impresionat atât de mult încât a decis să strângă bani pentru a dota cu aparatură medicală și materiale medicale blocul operator al spitalului din capitala Nepalului, o clinică de urgență care acordă asistență medicală pentru mai bine de un milion de locuitori. Ionuț vrea să realizeze multe pentru spitalul unde a lucrat ca voluntar, dar are nevoie de sprijin. De aceea a început o campanie de promovare a proiectului și de strângere de fonduri, începută la Consiliul Județean, la Primăria Piatra Neamț și continuată la licee, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Neamț.

Vineri, 25 martie, Ionuț Ursu a mers la tinerii de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț și a prezentat proiectul său, un filmuleț cu imagini din spitalul nepalez și nu numai și a stat de vorbă cu elevii. ,,Vreau să promovez acest proiect al meu, de sprijinire a cadrelor medicale și pacienților din Kathmandu, dar și pentru a dezvolta voluntariatul în societatea noastră. În proiectul umanitar pentru spitalul nepalez am primit până acum promisiunea fermă a doamnei Emilia Arcan și a consilierilor județeni că mă vor sprijini, la fel, domnul primar Dragoș Chitic și-a exprimat dorința ca prin atribuțiile legale să susțină acest proiect și le mulțumesc. Vreau nu doar să dotez cu ce este nevoie blocul operator de la spitalul Manmohan Memorial Community, care are un mare deficit de personal, ci și două ambulanțe cu aparatură de terapie intensivă și de prim ajutor. Pentru asta ar fi nevoie de 25.000 de euro, minim, din care am adunat până acum 7.000 lei, din care 4.000 lei donați de Rifil. Mai am promisiuni de la Moldocor, Izotec, Dinamic 92, Star Met, Sistem Pro. Voi continua să merg în alte licee din Piatra Neamț, la biblioteci, pentru a sensibiliza comunitatea nu doar față de suferința nepalezilor, ci și pentru a promova voluntariatul“, spune Ionuț Ursu.

Ionuț Ursu urmează să ajungă de Paști la Kathmandu, când și-a programat să ducă aparatura necesară. Pentru a-și onora promisiunea, până la 1 mai este foarte puțin timp. Are nevoie de orice contribuție, cât de mică, pentru proiectul său. „Acolo e ca după război, de aceea vreau să fac cât mai mult, e nevoie de parchet, de gresie, de faianță… dar măcar dotările medicale să le asigurăm, să poată oferi servicii medicale intervenționale civilizate“, mai spune Ionuț.

Cei care doresc să-l ajute sau vor mai multe date au la dispoziție numărul lui de telefon 0733.695070, adresa de e-mail ionutursu90@gmail.com sau pe site-ul volunteerforlife.ro.

Ionuț Ursu nu crede doar în voluntariat, ci și în misiunea lui de a ajuta pe alți oameni. După proiectul său din Nepal, din toamnă intenționează să plece în Anglia să muncească pentru a-și strânge bani de studii. Vrea să facă a doua facultate pentru a-și împlini vocația: medicina de urgență.

Dacă Ionuț poate să facă atât de mult din atât de puțin, să-l ajutăm cât mai mulți să-i ajute pe cât mai mulți.

Cristina IORDACHE