Colegiul Național de Informatică, 25 de ani de existență

cni careu * Sărbătorirea aniversării s-a bucurat de prezența oficialităților județene și locale de la cel mai înalt nivel * Directoarea Daniela Neamțu a venit cu veștile bune, printre care aceea că există sprijinul Consiliului Județean pentru înființarea unui laborator fonetic multiperformant în acest colegiu, precum și al Primăriei Piatra Neamț pentru deplasarea elevilor la competiția internațională din Olanda de la Centrul Spațial European – Zero Robotics

 

Anul 1990 a fost un an de cotitură pentru Liceul Energetic din Piatra Neamț, odată cu ideea conducerii și a corpului profesoral de a transforma profilul unității în Informatică. A fost „o sămânță bună, care a căzut pe un teren fertil“, după cum apreciază profesorul Constantin Catrinoiu, inspectorul școlar general care la acea vreme a parafat ideea, astfel că 25 de ani au trecut cu rezultate bune și foarte bune.

Momentul jubiliar a fost marcat joi, 17 decembrie 2015, printr-o festivitate deosebită din cadrul săptămânii dedicată împlinirii a 25 de ani de existență a Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț. Manifestarea a fost onorată de prezența conducerii la vârf a administrației locale, în persoana președintelui Consiliului Județean Constantin Iacoban și a primarului Dragoș Chitic (absolvent al CNI), care au răspuns invitației conducerii colegiului național, alături de delegația Inspectoratului Școlar Neamț – profesorii Florentina Ungureanu și Gheorghe Brânzei, de directorii care au făcut posibilă schimbarea din 1990 – profesorii Elena Roșu și inginer Puiu Mangâr, de foști și actuali profesori, de absolvenți care acum sunt personalități publice (dr. Silviu Verzea, directorul medical al Spitalului de Urgență Neamț, șeful promoției 1996, olimpic la informatică), de elevi și părinți.

*Urări la moment jubiliar

În deschiderea festivității, după intonarea imnului național de către doi inimoși elevi din clasa a VI-a, profesoara Daniela Neamțu, directoarea CNI, a anunțat vești dintre cele mai bune pentru viitorul colegiului. „Mă bucur că ne-am adunat astăzi aici, la un moment atât de important pentru unitatea noastră. Vreau să remarc sprijinul constant pe care școala noastră a primit-o de-a lungul timpului. Iar acum Primăria Piatra Neamț ne ajută pentru deplasarea elevilor colegiului nostru la competiția internațională din Olanda de la Centrul Spațial European – Zero Robotics și avem sprijinul Consiliului Județean pentru înființarea unui laborator fonetic multiperformant în acest colegiu. Le mulțumim pentru tot ceea ce fac pentru noi!“.

Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean:

„Când eram eu în clasa a XII-a, era un cântec care spunea „Care drum să-mi aleg, care drum? Se pare că, acum 25 de ani, cineva v-a ales bine drumul, informatica este un domeniu extrem de căutat astăzi, aici și în lume! Este bine că v-ați dezvoltat, ați ajuns un liceu puternic, dați personalități atât pentru țara noastră, cât și pentru restul lumii. Consiliul Județean, Primăria, sprijină învățământul, pentru că sunteți ai noștri, elevii sunt din județ și, dacă sunt și din alte părți, cu atât mai bine. Informatica este un domeniu de interes și este important s-o sprijinim. Finanțarea laboratorului de fonetică vine și în ideea ca o parte din copiii noștri care sunt sub asistență socială să beneficieze de sprijinul dumneavoastră, inclusiv al elevilor. Vă urez La Mulți Ani, să fiți sănătoși, să vă dea Dumnezeu bucurii dumneavoastră și familiilor și să aveți un an 2016 plin de succes!“.

Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț:

„Vă mulțumesc pentru invitația de a fi astăzi aici, vin cu mare drag datorită faptului că Liceul de Informatică este unul din liceele importante ale municipiului Piatra Neamț, faptele și rezultatele dovedesc acest lucru.

În urmă cu 32 de ani am fost și eu elevul acestui liceu, de fiecare dată când vin aici sunt încercat de emoțiile amintirilor acelor vremuri. Iată că în 1990 au fost persoane care au avut inspirația de a alege un profil pentru acest liceu, care s-a dovedit că, în timp, are o mare perspectivă.

Vreau să vă asigur de faptul că susținem proiectele pe care această unitate de învățământ le depune, că suntem într-un dialog permanent cu conducerea liceului pentru a asigura aici condiții optime de desfășurare a actului educațional, vom face la fel și în anul care urmează.

Vă felicit pentru tot ceea ce faceți – felicitări cadrelor didactice, elevilor, părinților, să aveți sărbători frumoase, Crăciun fericit și un An Nou cât mai bun. La Mulți Ani tuturor!“.

 

Aniversare în atmosfera Crăciunului

 

După discursurile celorlalte oficialități și invitați, festivitatea, la care au fost amintite și numele unor absolvenți care au dus faima și prestigiul CNI în lume (șeful promoției 1994, Valentin Tablan, acum profesor la University of Sheffield din Marea Britanie), a continuat cu înmânarea plachetei jubiliare. La finalul primei părți a zilei oaspeților li s-a oferit un program artistic în care colindele, jocul caprei, dansul măștilor (coordonator prof. Cristina Iftime și prof. Cristina Luca) și jocul ursului (coordonator prof. Teodora Hulpoi) au adus spiritul Crăciunului și vacanța de iarnă mai aproape.

Evenimentul și-a schimbat locația la ora 12 în laboratorul multimedia al școlii, unde au avut loc lansările Anuarului și a revistelor colegiului Infopuls – revista caleidoscop a elevilor și TNT- revista de științe. Au urmat un program de colinde interpretat de corul clasei a IX-a (coordonat de prof. Cristina Luca) și un program de colinde folk (coordonat de prof. Ionuț Ciurlea). Trupa „Chouette“ coordonată de prof. Raluca Ene, prof. Teodora Hulpoi și prof. Alina Pamfil au reamintit elevilor și profesorilor cât de melodioasă este limba franceză interpretând sceneta „Le Mur“, iar la final s-a încins o horă la care au fost invitați cu toții de membrii ansamblului folcloric „Mugurelul“, coordonat de coregraf Anda Maria Acristinei și prof. Octav Preisler.

OFERTA EDUCAȚIONALĂ A COLEGIULUI NAȚIONAL DE INFORMATICĂ

 

PLANUL DE ȘCOLARIZARE PENTRU ANUL ȘCOLAR 2015-2016:

– 2 clase a V-a (1 oră opțional informatică)

– 6 clase a IX-a filieră teoretică, profil matematică-informatică, intensiv informatică

 

PROIECTE DE COOPERARE INTERNAȚIONALĂ

  1. Erasmus+ proiect Ka2 „Creative path oh learning“ (2015- 2017)
  2. Comenius bilateral “Construirea unei lumi mai bune pentru noi în care să trăim“ în parteneriat cu o școală din Turcia, 2013- 2015.
  3. SES Project RO-PNSCIENCE training network cu un expert german, ianuarie 2014.
  4. Comenius bilateral „Tineri jurnaliști, mesageri ai tradițiilor“, în parteneriat cu o școală din Italia, 2011-2013. 5. Comenius Multilateral „SOS Water“, în parteneriat cu școli din Bulgaria, Germania, Grecia și Turcia, 2011-2013.
  5. Școală Mentor Pathfinder, partener în învățare cu Microsoft, 2011-2014.
  6. Microsoft World Tour School, Showcase School, – 2012- 2014.
  7. Școală gazdă pentru asistent Comenius – limba franceză, 2010-2011.
  8. Școală gazdă pentru asistent Comenius – limba germană, 2011-2012.
  9. Școală gazdă Comenius –mobilități individuale elevi 2013- 2014.
  10. LDV – Dezvoltarea competențelor profesionale în domeniul rețelelor de calculatoare – Germania, 2013.
  11. Zero Robotics – High School Tournament 2013, în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană și NASA
  12. Galileo Teacher Training Programme Workshop – European Space Agency, Spania, 2012.
  13. Competiția CanSat – Agenția Spațială Europeană – Noordwijk (Olanda), 2012-2014.
  14. Premiul I la Festivalul Internațional Școlar, Italia 2013 – trupa pop-rock Alterbit.
  15. Premii în parteneriat cu „Junior Achievment“:

– FedEx Global Joint Venture 2014;

– Premiul TMF EWB 2014; – Compania anului 2014; –

Cel mai bun proiect de inovație durabilă 2015.

 

CLUBURILE ELEVILOR:

  1. Clubul de astronomie
  2. Clubul tinerilor antreprenori
  3. Clubul de artă fotografică INFOCUS
  4. Clubul de dansuri
  5. Clubul de limba engleză PETER PAN

6.Clubul de arte vizuale: arte plastice, arhitectură, origami. 7.Clubul de jurnalism INFOPRESS, Publicații: – Revista Infopuls – “Lumea văzută prin ochii celor mici”

  1. Clubul de majorete
  2. Clubul de informatică – centru de excelență
  3. Clubul de dezbateri INFODEBATE
  4. Clubul de ecologie FLORA
  5. Formația pop-rock a colegiului
  6. Trupa de teatru în limba franceză CHOUETTE
  7. Școala de Vară TEME MONETARE
  8. Cenaclul ÎNTREZĂRIRI
  9. Clubul de istorie INFODACII
  10. Patrula ECO
  11. ECO-școala
  12. Formația de dansuri populare „Mugurelul“

Cristina IORDACHE