Cod galben de furtuni

furtuna fulgerePosibile inundaţii în partea de munte a Neamţului

Şi canicula va da un pas înapoi, în unele zile, temperaturile diurne vor fi de 18 grade Celsius

După o perioadă înde-lungată de secetă, care s-a manifestat mai ales în partea de est a Neamţului, iată că apar şi ploile abundente!
Precipitaţiile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină. În zona de munte a judeţului, puhoaiele formate pe versanţi pot provoca inundaţii. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până în prima parte a nopţii de miercuri spre joi, 17/18 iunie, în nordul, centrul şi estul ţării vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, care se vor manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie. De asemenea, vor fi şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25…30 l/mp şi izolat 50…60 l/mp. În restul României, fenomenele de instabilitate atmo-sferică se vor semnala pe arii restrânse.
Pe parcursul acestei săptămâni, în Neamţ, vremea se va răci, temperaturile maxime ale aerului vor fi cuprinse între 18 şi 25 de grade Celsius. Noaptea, mercurul din termometre va scădea până la 10 -13 grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări pe timpul averselor. La Piatra Neamţ, astăzi, vremea va fi rece şi instabilă. Temperatura maximă a aerului va fi de 18 grade Celsius. Instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales în zonele de deal şi de munte a judeţului. Ieri, la ora 10, la Roman se înregistrau 22 de grade Celsius şi cu un grad mai puţin în Piatra Neamţ. În Târgu Neamţ, mercurul din termometre indica 20 de grade Celsius. Pe masivul Ceahlău era cel mai rece. Acolo, temperatura aerului era de doar 10 grade Celsius.

V. ANDRIEŞ