Cod galben de furtuni

furtuna fulgere*Astăzi, în Neamț, vor fi fenomene meteo extreme, respectiv vijelii *Ieri după-amiază, în România, a fost cea mai călduroasă zi din an

Până în această seară la ora 18, în Neamț, valul de căldură saharian va fi înlocuit cu averse, vânt puternic și descărcări electrice. Izolat va cădea și grindină. Conform atenționării cod galben transmisă ieri de Administrația Națională de Meteorologie, în intervalul de prognoză instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în sud-vestul, nord-vestul și, parțial, centrul țării, iar din a doua parte a nopții îndeosebi în centru, nord și nord-est, precum și la munte. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, averse și pe arii restrânse grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și punctiform 30…40 l/mp.

Astăzi, la Piatra Neamț, vor fi ploi și descărcări electrice. Cerul va fi variabil la acoperit. La amiază, temperatura maximă a aerului va urca până la 25 de grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări pe timpul averselor. Noaptea, minima indicată de termometre va fi de 16 grade Celsius. Și a doua zi va ploua. La prânz, temperatura aerului va urca până la 26 de grade Celsius.

Joi va fi ceva mai cald, respectiv 29 de grade Celsius. Pe cer nu vor fi nori. Pe timp de noapte, minima aerului va scădea până la 13 grade Celsius.

Și vineri va fi mult soare. La amiază, temperatura aerului va măsura 30 de grade Celsius. Cerul va fi mai mult senin. Sâmbătă, nemțenii care vor pleca să încingă grătarele, se vor bucura de o zi caldă și fără ploi. Temperatura maximă a aerului va urca până la 32 de grade Celsius. Pentru duminică, ANM prevestește o zi tot caldă și însorită. Temperatura diurnă maximă a aerului va fi de 30 de grade Celsius.

Ieri după-amiază, la ora 13, la Târgu Neamț și Roman erau câte 32 de grade Celsius. La Piatra Neamț, temperatura aerului măsura cu un grad mai puțin. La aceeași oră, pe masivul Ceahlău erau 18 grade Celsius.

În țară, cele mai mari temperaturi, respectiv 36 de grade Celsius, erau la Zimnicea. La polul opus, pe Vârful Omu se înregistrau cele mai scăzute valori, e vorba de 11 grade Celsius. În Mangalia, indicele de confort termic ajunsese până la 81 de unități.

V. ANDRIEȘ