Coacăzul negru, profit garantat 

Tina-Coacãz negru (1)Profitul garantat face ca suprafeţele cultivate cu coacăz negru, de către fermierii nemţeni,  să se extindă. Pe un hectar este recomandat să se planteze  3.300-4.000 de tufe de coacăz negru. Distanţele de plantare trebuie să fie de 2,5-3 m între rânduri şi 1-1,2 m între plante pe rând. Coacăzul se poate înființa pe solurile mijlocii, dar poate valorifica și soiurile puțin mai grele. Cel mai bine este ca  plantația de coacăz să se înfiinţeze toamna, dar dacă terenul și condițiile de umiditate excesivă nu permit, aceasta se poate face și primăvara devreme. După plantare, tufele se udă cu 6-8 litri apă și se repetă udarea în cazul unei toamne secetoase.

* Tăierea de rodire, obligatorie din primul an

Într-o  plantație de coacăz negru  nu trebuie neglijată tăirea care se face în primul an de la plantare, fiind de 8-10 cm din tufa de coacăz. Dacă nu se aplică tăierea, vom avea o tufă slab productivă. Imediat după tăiere, din toți muguri care au rămas pe tufă, inclusiv din cei 2-3 muguri pe care i-am băgat în pământ, vor avea câte un lăstar formând, chiar din primul an, o tufă de 10-12 ramuri care va produce fructe în anul următor. După alți doi ani, arbuștii vor face producții constante, ridicate.

*Fertilizarea, absolut necesară

Coacăzul negru nu este o plantă pretențioasă. Fertilizarea plantaţiilor se face o dată la trei ani cu 40-60 t/ha gunoi de grajd, 400-600 kg superfosfat şi 300-400kg sare potasică. Anual, se aplică 300 kg azotat de amoniu la ha, în două reprize, prima cu 2-3 săptămâni înainte de înflorire şi a doua după legarea fructelor. Se aplică anual o săpătură pe rând pentru a înlătura buruienile, iar între rânduri se recomandă să se lase un covor înierbat, care contribuie la păstrarea mai bună a structurii solului, se pierde mai puțină apă din sol și cel mai important avantaj este că poți intra oricând în plantație, indiferent de condițiile de umiditate.

 

*Costul de înfiinaţare a plantaţiei

Costurile pentru plantarea unui hectar de coacăz negru nu sunt de loc de neglijat. Pentru a înființa un hectar cu toate lucrările aferente, cu îngrășăminte, cu materialul săditor, inclusiv sistemul de irigare prin picurare, totul duce undeva la 22-25.000 de lei. O plantă de coacăz din soiurile de top se vinde  cu prețul de 3,7 lei, ceea ce înseamnă că, pentru un hectar, materialul săditor  costă 13.000 lei. Dacă din al treilea an obții numai 8 tone la hectar și vinzi fructele cu 6 lei, vei avea un venit de 48.000 de lei, ceea ce înseamnă că, începând cu anul al treilea, îți poți recupera lejer investiția. Recoltarea manuală a fructelor reprezintă mai mult de 50% din cheltuielile anuale.

Beneficiile consumului fructelor de coacăz negru sunt date de conținut ridicat de vitamina C, antociani care ne țin inima sănătoasă și ne scapă de bolile de cancer. Coacăzul negru este folosit în curele pentru tratarea anemiilor, fiind recomandat de nutriționiști pentru bolnavii de inimă, ficat și rinichi.

Tina CONDREA