Clubul „Patronul & Juristul“

Coperta P and J I 001* Judecătorul Gheorghe MOROȘANU, colaboratorul nostru, este autorul cărții Patronul & Juristul, care a cunoscut patru ediții de succes, a cincea fiind în pregătire. În fiecare zi, va prezenta rețete de afaceri proaste. Azi,

  1. Falimentul contagios

Subtitlu dintr-un ziar central: „Cu 10 miliarde în cont la Banca X, firma Y nu are bani de impozite și materie primă“.

Cum poți să pățești așa ceva? Cred că destul de simplu: Îți deschizi contul la o bancă oarecare, banca respectivă intră în dificultăți financiare din cauza proastei conduceri, a creditelor date fără garanții puternice sau a unor manevre financiare mafiote, și odată te trezești că, ducându-te să ridici niște bani, găsești la poarta instituției respective o mulțime de deponenți agitați care cer bani și nu primesc.

Și așa, afacerea ta poate intra în degringoladă, chiar dacă te-ai străduit, și ai reușit, să o conduci bine.

Cum să faci să nu se întâmple asta? Nu știu. Dar ceva tot știu: că în orice domeniu, și în cel financiar-bancar există specialiști pe care trebuie să-i consulți, să-i plătești bine și să-i asculți. Ei îți vor spune că o bancă poate da faliment ca orice societate care lucrează pentru profit și te vor învăța ce bancă să alegi și cum să lucrezi cu ea.

  1. Nebunia termenelor

Un litigiu comercial obișnuit se poate desfășura cam așa: la primul termen, pârâta nu se prezintă, dar nici dovada citării nu s-a întors la dosar, deci procedura nu este completă și se mai dă un termen.

La al doilea termen, citația se întoarce la dosar așa cum a plecat, cu notița poștașului: „Societatea nu mai are sediul la această adresă“. Instanța cere relații la Registrul comerțului privitoare la adresa pârâtei.

La al treilea termen, relațiile cerute nu au venit, instanța dispune amendarea funcționarului vinovat de întârziere și, evident, mai dă un termen.

La al patrulea termen, de la Registru vine răspunsul: Firma pârâtă nu a făcut cerere de mențiuni pentru schimbarea sediului, deci sediul oficial este același, unde ea nu mai este. Instanța mai dă un termen, dispunând citarea prin publicitate într-un ziar și la ușa instanței.

La al cincilea termen de abia se poate intra în fondul problemei și se poate chiar soluționa, dacă pârâta nu se prezintă, căci dacă se prezintă, se poate întâmpla ca în afacerea proastă 26, care urmează.

Până atunci vom trage concluzia prezentă, care ne duce la aceeași și aceeași problemă: a face afaceri cu patroni pe care nu-i cunoști suficient și despre seriozitatea cărora nu ai nici un indiciu. Cu un asemenea „partener“ pierzi 6-12 luni cu un proces, obținând o hotărâre cu care, de regulă, nu ai ce face.

Gheorghe MOROȘANU

(Întrebări, relații, comenzi P&J (carte PC, formulare, CD legislație de bază), la:

tel. 0747/258.553,

Email: nihilsinegeo@yahoo.com

Facebook: Geo Moroșanu)