Clubul „Patronul & Juristul“

Coperta P and J I 001* Judecătorul Gheorghe MOROȘANU, colaboratorul nostru, este autorul cărții Patronul & Juristul, care a cunoscut patru ediții de succes, a cincea fiind în pregătire. În fiecare zi, va prezenta rețete de afaceri proaste. Azi,

 

  1. Bandit încălzit la sân

 

Caz asemănător. La recomandarea unui funcționar al său, firma X livrează marfă unui delegat cu hârtie ștampilată, reprezentant al cooperativei Y; așteaptă plata promisă de două săptămâni, apoi introduce dispoziție de încasare, care se întoarce cu următoarea specificație din partea băncii: Cooperativa Y nu există în orașul nostru.

Intrigat, directorul pune mâna pe telefon și-l cheamă pe funcționarul său care mijlocise afacerea. Respectivul iese din birou, dar trece pe la personal, de unde cere cartea de muncă pentru un motiv oarecare. Apoi, în loc să intre la director, o cotește spre poartă și de atunci nimeni nu l-a mai văzut vreodată.

Vreți să știți care este aici afacerea proastă? Citiți afacerea proastă nr. 20. Morala va fi aceeași.

 

  1. Mobilă = durere

 

În urma prezenței la un târg internațional, reprezentantul unei fabrici de mobilă aduce un contract baban cu un partener francez, pentru câteva TIR-uri de marfă. Fabrica zbârnâie timp de o lună, expediază marfa în regim de urgență; după o lună primește banii, dar nu chiar toți, ci mai puțin cu 100.000 euro. Directorul român cere explicații prin fax cumpărătorului francez. Răspunsul vine prompt: „Cereți diferența de la delegatul dvs., care ni s-a prezentat drept patron și asociat unic al firmei dvs., și care mi-a pretins în avans, personal și cash, 100.000 euro“.

De aici, voi copia de la nr. 21, dar nu chiar exact: directorul îl caută la telefon pe omul său, dar află că el tocmai trecuse pe la Personal, de unde ceruse cartea de muncă pentru un pretext oarecare și ieșise pe poartă. Și nu l-a mai văzut nimeni, nici în ziua de azi.

Morala afacerii proaste, comună pentru 21 și 22, este că te poți păcăli zdravăn dacă nu-ți alegi cu atenție oamenii cărora le acorzi încrederea și ștampila.

 

  1. Verdeața orbitoare

 

O familie din provincie își ipotechează casa pentru un patron care împrumută 50.000 de dolari de la un cămătar din București. Fazele întocmirii actelor se derulează ca-n filme: mașină de lux trimisă special după ei cale de 200 km, invitație la un restaurant, tot de lux, înainte de a se discuta măcar vreun detaliu al afacerii, în sfârșit, negocieri foarte simple în fața unui „diplomat“ deschis plin cu valută.

Într-un birou de notar, galantul zaraf detașează din geantă un fișic de „verzi“ nou-nouți și deloc falși și un braț de acte pentru semnat. Bucureșteanul le întoarce foile cu toată politețea, oamenii semnează ca în transă, iau dolarii și pleacă.

Epilogul este multiplu-încâlcit:

Citind actele în liniște, patronul și garanții descoperă că au semnat pentru o sumă dublă. Jumătatea luată se risipește repede, afacerea nu iese chiar cum era plănuită, în scurt timp vine prima somație de plată de la binefăcătorul bucureștean, apoi acțiunea în instanță pentru vânzarea casei. Între timp, se trezesc și ei – patronii și garanții – să înainteze o plângere penală împotriva spilcuitului potlogar, așa că se întâlnesc la tribunal și pentru una, și pentru alta.

Procedura de vânzare a casei se derulează foarte repede (rezultatul e ușor de bănuit), procesul pentru înșelăciune durează la infinit. Cine a făcut aici afacerea bună și cine a făcut-o pe cealaltă, nu mai e nevoie să explic.

 

Gheorghe MOROȘANU

(Întrebări, relații, comenzi P&J (carte PC, formulare, CD legislație de bază), la:

tel. 0747/258.553,

Email: nihilsinegeo@yahoo.com

Facebook: Geo Moroșanu)