Clădirile de patrimoniu din Borca, sub semnul întrebării

declasare patrimoniu Borca Primarul comunei face demersuri pentru declasarea Şcolii din Sabasa şi a Casei Diaconescu (actualul Dispensar)

„Decizia privind declasarea unui monument aparţine Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice”, spune Rocsana Josanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ

An după an, clădirile de patrimoniu din județul Neamț se degradează ori sunt demolate, pentru a face loc altora noi. Am sesizat, în repetate rânduri, situaţia dezastruoasă în care se găsesc vechile castele şi conace boiereşti din judeţ, adevărate bijuterii arhitectonice pe cale de dispariţie. Deşi clădirile de patrimoniu se află în răspunderea primarilor, aceştia îşi exprimă de cele mai multe ori neputinţa în ceea ce priveşte reabilitarea lor, întrucât nu dispun de fondurile necesare realizării unui asemenea demers.

În această situaţie se află şi monumentele istorice din comuna Borca, respectiv Școala din Sabasa, Casa Administratorului Domeniului Coroanei – actualul internat de fete, Liceul Mihail Sadoveanu, Casa Diaconescu – actualul dispensar medical și Poșta, aceasta din urmă aflată în proprietatea Ocolului Silvic.

Dacă Şcoala din Sabasa s-a dărâmat, nemaiputând fi salvat nimic din vechiul imobil, actualul Dispensar urmează a fi declasat de către primarul comunei, pe motiv că monumentul nu mai îndeplineşte, în prezent, criteriile pentru a fi înscris pe lista clădirilor de patrimoniu.

„Vrem să vedem exact care dintre obiectivele din Borca, înscrise pe lista  monumentelor istorice, mai îndeplineşte în momentul de faţă criteriile pentru a fi declarate clădiri de patrimoniu. În judeţul Neamţ, nu am găsit niciun expert pentru evaluarea acestor clădiri, aşa că am apelat la o firmă din Iaşi. Facem demersuri pentru declasarea Şcolii din Sabasa şi a Dispensarului, acesta din urmă nemaiavând în prezent nicio caracteristică a unei clădiri de patrimoniu. Vor rămâne pe lista monumentelor cele două clădiri din incinta Liceului Borca, pentru care am întocmit deja un proiect de reabilitare. Este vorba despre un proiect mai amplu, care are în vedere modernizarea Liceului „Mihail Sadoveanu”. Acum aşteptăm deschiderea sesiunii de proiecte de finanţare”, ne-a spus primarul Ovidiu Niţă.

 

Declasarea monumentelor, doar cu avizul Ministerului Culturii

 

De altă părere este, însă, Rocsana Josanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ, care atrage atenţia asupra faptului că declasarea unui monument nu se poate face în orice condiţii şi de către oricine.

„Domnul primar poate să facă ce demersuri doreşte, însă decizia privind declasarea unui monument aparţine Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Atât timp cât monumentul stă în picioare şi poate fi consolidat, nu va putea fi declasat. Monumentele nu pot fi declasate decât în momentul în care nu mai există – cum este cazul Şcolii Sabasa din Borca – sau sunt atât de degradate, încât nu se mai poate face nimic pentru salvarea lor. Domnul primar ne-a informat că ar dori să reabiliteze toate monumentele din Borca (fără să amintească de declasarea unora dintre acestea) și ne-a cerut niște documente care la noi nu există. Am făcut solicitare pentru aceste documente la Institutul Național al Patrimoniului și așteptăm să le primim. Noi îl susținem în ceea ce privește reabilitarea monumentelor, dar ne exprimăm rezerve în privința declasării clădirii actualului dispensar”, a precizat Rocsana Josanu.

Potrivit prevederilor legale, declasarea monumentelor istorice se declanşează din oficiu în oricare dintre situaţiile următoare: descărcarea de sarcină arheologică, în cazul siturilor arheologice, conform avizului Comisiei Naţionale de Arheologie; dispariţia monumentului istoric; constatarea pierderii calităţii de monument istoric a imobilului.

Principalele criterii pentru ca o construcţie să fie declarată monument istoric sunt: vechimea (50 de ani sau mai mult), raritatea într-o localitate, zonă sau regiune, reprezentativitatea pentru un stil, un curent artistic sau o perioadă istorică, valoarea memorială – legată de personalităţi, evenimente sau momente din istorie, precum şi valoarea de mărturie a monumentului.

Irina NASTASIU