Cititorii întreabă, Casa de Pensii răspunde: Ce sporuri se iau în calcul la stabilirea cuantumului pensiei?

În urma solicitărilor primite pe adresa redacţiei noastre, din partea unor pensionari nemţeni interesaţi de acordarea sporurilor cu caracter permanent, am solicitat Casei Judeţene de Pensii câteva lămuriri în acest sens.

Astfel, la determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile brute sau nete, se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor.

Mai exact, este vorba despre sporurile pentru care s-au calculat, reţinut şi plătit contribuţii de asigurări sociale şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţă eliberată de unitatea respectivă, conform prevederilor legale.

„Casele teritoriale de pensii stabilesc drepturile de pensie în baza documentelor doveditoare depuse de solicitant, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, punctajul lunar fiind calculat  având în vedere salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare”, ne-a spus Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Sporurile, indemnizaţiile şi majorările de retribuţii tarifare care, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor şi care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual, se regăsesc în Anexa 15 la HG nr.257/2011, pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Noţiunea de valoare a punctului de pensie a fost introdusă prin Legea 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, acesta fiind valorificat în stabilirea cuantumului lunar al drepturilor de pensie.

Irina NASTASIU