Circulația rutieră reluată în tot județul

*Poliția recomandă prudență în traficul sub condiții de iarnă * Este în vigoare avertizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț în privința măsurilor ce trebuie luate de angajatori pentru salariații expuși condițiilor prelungite de ger

 

Traficul pe drumul național care leagă Piatra Neamț de Roman a fost reluat luni dimineață, de la ora 6:30, după ce fusese închis duminică, începând cu ora 20. Viscolul a pus probleme mari pe DN 15, iar în condițiile în care legăturile rutiere din Neamț spre Suceava și Iași și parțial spre Bacău se opreau la granița județului, autoritățile au decis închiderea circulației. Utilajele au continuat toată noaptea deszăpezirea și astfel la prima oră șoseaua națională a fost redată traficului. Tot de ieri dimineață au fost deblocate DN 17 care traversează județul Suceava și DN 28A pe porțiunea din județul Iași care au fost afectate de ninsori și viscol, astfel că legătura județului Neamț cu restul Moldovei a fost reluată.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, de luni dimineață a fost ridicată și interdicția de circulație pentru vehiculele de mare tonaj, activitatea întorcându-se la normalul perioadei.

*Protejarea celor care muncesc expuși gerului

Rămâne în vigoare codul portocaliu de ger anunțat de meteorologi până astăzi inclusiv, când sunt prognozate în Moldova și restul țării temperaturi minime cuprinse, în general, între -29 și -15 grade, iar maximele între -15 și -10 grade.

Avertizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț în privința măsurilor ce trebuie luate de angajatori pentru salariații expuși condițiilor prelungite de ger, dată publicității încă de săptămâna trecută, este valabilă în continuare. Inspectorii de muncă verifică la controalele din aceste zile dacă sunt respectate reglementările în acest sens stabilite prin OUG 99/2000 și Codul Muncii.

Reamintim că angajatorii sunt obligați să asigure măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber, prin distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător, asigurarea echipamentului individual de protecție. „Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții salariaților, vor lua măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000, respectiv reducerea duratei zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale etc.“, precizează Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Aceste măsuri suplimentare se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioada de cel puțin două zile consecutiv.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme, legislația prevede ca angajatorii să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute, dar și să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi scăzute extreme. Pe durata întreruperii colective a lucrului contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă, mai spune sursa citată.

Neluarea măsurilor de prevenire constituie contravenții și se sancționează cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni.

Cristina IORDACHE