Circulară de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență către toate primăriile din județ

10/01/2017

Județul Neamț se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu în intervalul 09-10.01.2017, în care se prognozează temperaturi cuprinse în general, între -29 și -15 grade, iar maximele între -15 și -10 grade Celsius.

Conform informațiilor transmise de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, la ora 15:00, pe teritoriul județului Neamț fenomenele meteorologice produse au afectat 3 unități administrativ-teritoriale – comuna Icușești sat Bălușești, comuna Mărgineni sat Itrinești, comuna Văleni sat David. În satele Bălușești și Icușești sunt izolate 2.800 de locuințe: 2.415 în Bălușești și, respectiv, 375 în Icușești.

Căderile masive de zăpadă au dus la blocarea a două drumuri județene – DJ 157 H Bălușești – Itrinești – Mărgineni (drum înzăpezit) și DJ 157 A Văleni David (blocat pe o porțiune de 200 m) și un drum comunal – DC 83 Bălușești Icușești (2.000 m).

Forțele de intervenție au acționat pentru salvarea de vieți omenești. Astfel, pentru salvarea unui copil din localitatea izolata Bălușești, aflat în stare febrilă, s-a dispus intervenția unui echipaj SAJ sprijinit de 1 echipaj AFZM din cadrul Detașamentului de pompieri Roman și de un camion de intervenție de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț.

„Pentru deblocarea drumurilor înzăpezite s-a anunțat administratorul drumului pentru a dispune alocarea unei autofreze în zonă, ca singur mijloc care poate interveni. Totodată, Serviciului de Ambulanță i s-a solicitat să fie pregătit pentru organizarea eventualelor misiuni“, a declarat prefectul județului Neamț, Niculina Dobrilă.

Având în vedere prognoza de ger, prefectul județului a dispus Secretariatului tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să transmită o circulară către toate unitățile administrativ-teritoriale din județ pentru aplicarea Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost și a celor din spații neîncălzite.

De asemenea, s-a mai solicitat primăriilor:

– identificarea persoanelor care locuiesc în spații neîncălzite și preluarea acestora în vederea adăpostirii în spații special amenajate; raportarea acestor situații, operativ, către ISU Neamț;

– menținerea în stare operativă a spațiilor de cazare pentru persoanele fără adăpost;

– punerea în siguranță a sistemelor de încălzire din școli, spitale, cămine de bătrâni;

– prevenirea eșecului utilităților publice; monitorizarea rețelelor de apă, energie electrică, gaz, agent termic etc. și informarea operativă a problemelor apărute pentru dirijarea forțelor de intervenție ale furnizorilor de utilități;

– atenționarea operatorilor economici sursă de risc privind obligativitatea asigurării securității în funcționarea instalațiilor, pentru evitarea producerii accidentelor tehnologice;

–sprijinirea, în ceea ce privește asigurarea accesului, a echipelor de intervenție ale furnizorilor de utilități pentru remedierea deranjamentelor apărute;

– informarea operativă a ISU Neamț cu privire la efectele fenomenelor meteorologice periculoase.

Daniela SAVU