Ciorba de burtă „la plic“ nu conține ingredientele specifice produsului!

*Specialiștii Asociației Pro Consumatori au mai stabilit că mai mult de jumătate dintre ciorbele de burtă la conservă doar păcălește prin ingrediente departe de cele tradiționale

 Într-o porție de ciorbă de burtă, adică de 400 ml, preparată în mod tradițional, cantitatea de sare nu depășește 1 gram. În ciorbele de burtă ambalate la conservă (400 ml, 390 ml), cantitatea de sare este cuprinsă între 4,8 grame și 5,33 grame! Această constatare este cuprinsă într-un studiu privind calitatea ciorbelor de burtă fabricate industrial și face parte din Campania Națională de Informare și Educare „Să învățăm să înțelegem eticheta!“.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultimele zile ale lunii decembrie din anul 2016, sortimentele de ciorbă de burtă comercializate în cadrul structurilor comerciale de tip market și hipermarket. Astfel, s-a constatat că la comercializare există un sortiment de ciorbă de burtă la plic și 6 sortimente de ciorbă de burtă la conservă. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

În ceea ce privește ciorba de burtă la plic, există un singur sortiment, comercializat la o cantitate de 63 grame, din care se pot realiza, conform mențiunii afișate de către acesta pe ambalaj, patru porții de „supă“ a câte 250 grame fiecare.

„Solicităm retragerea de pe piață a acestui produs în vederea reetichetării“

„O analiză atentă a ingredientelor menționate pe ambalaj scoate în evidență faptul că acest produs nu poate fi denumit ciorbă de burtă, deoarece în compoziția acestuia nu se regăsesc două ingrediente de bază ale acestui produs tradițional, și anume burta de vită și supa de oase. Din punct de vedere nutrițional o astfel de porție realizată din acest tip de produs conține 96 de kcal și 3,2 grame proteine. Din punct de vedere al încărcăturii chimice, acest produs conține 8 aditivi alimentari, respectiv: monoglutamat de sodiu (potențiator de gust și aromă, care poate provoca reacții alergice, dureri de cap și de gât, amețeală, greață, diaree), guanilat de sodiu (corector de gust, care nu este sigur pentru copii; trebuie evitat de către persoanele cu astm și gută), inozinat de sodiu (corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice), acid malic (acidifiant și potențiator de aromă; concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic), butilxidroxianisol (antioxidant, derivat din petrol, care poate provoca reacții alergice, hiperactivitate, creșterea colesterolului și are efect estrogenic; a fost interzis în Japonia), capsantina (extract de ardei roșu/ E160c interzis în Australia), extract de rozmarin (E392 – aditiv ce poate cauza reacții alergice, precum și diverse probleme de sănătate femeilor însărcinate; totodată, nu este recomandat persoanelor care suferă de tensiune arterială, diabet, ulcer) și extract de drojdie (conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate; poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.

Informațiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii. Deoarece în compoziția acestui produs «Ciorbă de burtă» la plic nu se regăsesc ingredientele principale din rețeta tradițională, respectiv supa de oase de vită și burtă de vită, solicităm retragerea de pe piață a acestui produs în vederea reetichetării“, au stabilit reprezentanții APC.

La analiza sortimentelor de ciorbă de burtă la conservă din structurile comerciale de tip market și hypermarket s-a constatat că există la comercializare 6 sortimente de ciorbă de burtă ambalate în conservă din tablă zincată lăcuită.

Iată ce au stabilit specialiștii APC: numai 33% dintre sortimentele de ciorbă de burtă la conservă analizate respectă rețeta tradițională; numai 33% dintre sortimentele de ciorbă de burtă la conservă analizate conțin cantitatea de burtă și smântână specific rețetei tradiționale, adică peste 100 grame de burtă de vită per porție și 30 grame de smântână per porție; 67% dintre produsele analizate conțin amidon din cartofi sau porumb, ingredient/agent de îngroșare folosit pentru a imita/reda consistența ciorbei de burtă realizată în mod tradițional.

Geanina NICORESCU