Ciocolată expirată de la Paște, vândută de Crăciun!

expirat control_aripi_puiComisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț au descins, zilele trecute, în magazinele unde se comercializează produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă, constatând abateri de la legislație în peste 70% dintre operatorii economici verificați.

La controlul echipelor OPC din Neamț au fost identificate produse expirate de până la patru luni! Este vorba despre tablete cacao și rahat expirate de patru luni și, respectiv, două luni și carne de pasăre preambalată expirată de 9 zile. Produse alimentare în afara datei durabilității minimale stabilite de producători au fost depistate, în cadrul controlului tematic derulat la nivel național, în nu mai puțin de 48% dintre județe. Conform prevederilor legale în vigoare, operatorii economici sunt obligați să comercializeze produse numai în cadrul datei durabilității minimale stabilite de producători.

O altă problemă identificată se referă la comercializarea produselor cu elementele de identificare-caracterizare netraduse în limba română. Comisarii au depistat în Neamț pulpe inferioare și aripi congelate, din import, cu etichete netraduse. Au fost și situații în care s-au găsit înscrise pe ambalaj informații care puteau induce în eroare consumatorii: pulpe pasăre inferioare, ambalate în bax de 10 kg, la care pe etichetă tradusă în limba română era înscris „Aripi de pui“.

Pentru abaterile depistate au fost acordate 12 amenzi în valoare de peste 20.000 de lei.

„Acordați o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor «profita» de această perioadă pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. Urmăriți cu atenție din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doriți să le cumpărați și refuzați-le pe acelea pentru care aveți suspiciuni privind calitatea și mai ales siguranța. Refuzați produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilității minimale depășită. La cumpărarea produselor alimentare solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs“, a subliniat ing. Natalia Hrușcă, șefa Comisariatului pentru protecția Consumatorilor din Neamț.

Geanina NICORESCU