Ciocolată cu arahide expirată de o lună!

Schwarze SchokoladeComisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat, zilele trecute, ample acţiuni de control privind calitatea, modul de etichetare şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă. Acţiunea s-a derulat pe plan naţional, fiind constatate abateri la 80% dintre operatorii economici verificaţi.

Ca urmare a deficienţelor constatate, la nivel naţional a fost dispusă oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 235 kg produse alimentare specifice sărbatorilor de iarnă în valoare de 4.000 lei, produse improprii consumului uman precum şi oprirea temporară de la comercializare a peste 7 tone produse alimentare specifice Sărbătorilor de iarnă, în valoare de 105.000 lei pâna la remedierea neconformităţilor constatate. S-au aplicat, totodată, e 513 sancţiuni contravenţionale dintre care 289 amenzi în valoare de 949.600 lei şi 224 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Darius Alexandru Dunca, preşedinte ANPC, a declarat: ”Pentru noi toţi, Sărbatorile de Crăciun trebuie să aducă bucurie şi linişte. Ne dorim ca produsele aflate pe masa de Crăciun să fie corespunzatoare din punct de vedere calitativ şi să nu ne creeze nici cea mai mică problemă. Sfătuiesc consumatorii să verifice cu atenţie aspectul, mirosul, culoarea produselor alimentare pe care doresc să le cumpere şi să refuze produsele pentru care au  cele mai mici supiciuni. Comisarii ANPC vor supraveghea şi controla piaţa în toată această perioadă şi orice neregulă va fi aspru sancţionată.”

Comisarii de la Neamţ au depistat produse cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare sau în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, a căror ambalaje erau deteriorate sau produse care nu se încadrau în cantitatea netă declarată, precum şi abateri cu privire la informaţiile obligatorii care să permită alegerea produsului: lipsa elementelor de identificare-caracterizare, înscrierea incompletă a aditivilor prin neindicarea denumirii categoriei aditivului, numelui specific şi/sau a codului numeric CE, lipsa înscrierii ingredientelor, a cantităţii nete, a avertismentelor cu privire la consumul acestora de către copii, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen, a traducerilor.

Spre exemplu, în privinţa calităţii produselor, au fost depistate la raft tablete de ciocolată cu arahide cu data durabilităţii minimale depăşită de 30 zile.

De asemenea, s-a constatat lipsa inscrierii datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum

Jud. Neamt- batoane ciocolata.

Lipsa informarii cu privire la data durabilităţii minimale la produsele comercializate în vrac. Mai mult, s-au găsit la comercializare batoane din ciocolată a căror campanie promoţională era depăşită.

Comisarii OPC vă sfătuiesc, cu această ocazie, să acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor “profita” de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.

Geanina NICORESCU