Cioban muşcat de şarpe

În dimineaţa de 9 mai, un bărbat în vârstă de 69 de ani, cioban la o stână din Farcaşa, a sunat la 112 spunând că se simte foarte rău pentru că a fost muşcat de un şarpe, în regiunea frontală.
“Un echipaj EPA s-a deplasat la Farcaşa pentru a prelua pacientul care prezenta o muşcătură de şarpe regiunea frontal, veche de aproximativ 12 ore. Pacientul a fost predat apoi unui echipaj cu asistent medical, de la Substaţia Tîrgu Neamţ, care l-a dus la spitalul orăşenesc, pentru îngrijiri”, a transmis dr. Dorice Albu, manager al Serviciului de Ambulanţă Neamţ.
Având în verede riscurile la venin, bărbatul a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei. Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) și prezintă o dungă dorsală în zig-zag, dar pot fi și complet negre. Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simț olfactiv și simt vibrațiile de la distanțe mari. În zonele temperate sunt active numai șase-șapte luni, iarna fiind în stare de hibernare. Se hrănesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la naștere. Semne ale muşcăturii de viperă sunt durerea acută; tumefierea (umflarea) zonei afectate; două înțepături mici la distanță de un centimetru una de cealaltă; semiconştienţa; alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.
Medicii subliniază că ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin. În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit; luaţi o aspirină (nu luaţi alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul şi veninul ajunge mai repede la organe); înlăturaţi veninul din jurul muşcăturii şi dezinfectaţi rana cu apă oxigenată.
Geanina NICORESCU