Cine închide un club cu sau fără autorizație de la pompieri?

isu mitrea*Din 4 noiembrie au intrat în vigoare noi reglementări, care au fost publicate în Monitorul Oficial

Precizări de ultimă oră ale reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț clarifică o dată în plus în sarcina cui cade încetarea temporară a activității unui club sau discoteci fără autorizație de securitate la incendiu. „Dacă în urma controlului la un obiectiv s-a constatat lipsa autorizației de securitate la incendiu și amenda, cuprinsă între 20.000 lei și 50.000 de lei, este singura sancțiune ce o putem aplica, sistarea activității până la intrarea în legalitate este responsabilitatea celui care desfășoară acea activitate, pentru că nu poți funcționa ilegal“, ne-a declarat locotenent-colonelul Mihai Ciprian Mitrea, șeful Inspecției de prevenire.

Noile reglementări, publicate în Monitorul Oficial din 4 noiembrie, stabilesc doar criteriile de care trebuie să țină cont pompierii atunci când trebuie să decidă oprirea funcționării unui obiectiv. HG 915/2015 spune, în principiu, în ce condiții se ia măsura suplimentară de închidere a unei unități (construcții sau amenajări) – determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți, se arată în titlul documentului. Criteriile, însă, țin de niște parametrii clari, care fac ca măsura închiderii temporare să poată fi aplicată doar în anumite cazuri. Este vorba de incinte de peste 200 de metri, care au ca destinație activități de comerț – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine și supermagazine, de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole etc., destinate sau deschise participării publicului, și de turism – hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, care devin supraaglomerate, nu au căi de evacuare sau instalații de stingere a incendiului, etc. „Dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor intervine doar în cazul în care se constată unul din criteriile de la articolele 2 sau 3 ale HG 915/2015. În cazul în care un obiectiv nu deține autorizație de securitate la incendiu va fi oprit din funcționare doar dacă încalcă prevederile acestei hotărâri de guvern, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu. În cazul acelor obiective care dețin autorizație de securitate la incendiu și au depășit cu mai mult de 10% numărul de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația de securitate la incendiu oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se dispune pentru o perioadă de 60 de zile calendaristice“, a precizat lt. Andrei Grancea, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Pe de altă parte, în acest normativ nu intră alte instituții, cum sunt școlile sau sălile de sport, chiar dacă sunt construite cu ani în urmă și prin urmare nu au autorizație ISU, ori căminele culturale în care se organizează nunți, discoteci sau alte manifestări ce presupun aglomerație și care de asemenea nu au autorizație sau aviz de securitate la incendiu, în genere nici un alt obiectiv public, indiferent de vechimea construcției.

Cristina IORDACHE