Cicliștii din țară se întrec la Bicaz Adrenalină și trasee dificile în acest weekend la „marea dintre munți“

ciclist munte ploaie*Competiția națională „Mountain Bike Marathon Bicaz“, care are loc duminică, adună peste 300 de participanți din întreaga țară

Concursul de ciclism montan, care are loc duminică, 13 septembrie, în Bicaz reunește peste 300 de participanți din întreaga țară. Devenită deja tradiție pentru bicăjeni, competiția nu va fi anulată din cauza vremii.

„Concursul se va desfășura duminică, fie ploaie, fie vânt. S-au înscris peste 300 de participanți din întreaga țară. Avem cicliști și din București, Călărași și Girgiu și nu ne speriem din cauza vremii“, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz.

„Marathon Mountain Bike“ a fost lansat în 2011 și a ajuns deja la a cincea ediție. Este un eveniment ce se adresează, în primul rând, amatorilor de ciclism montan, care iubesc mișcarea în aer liber și natura. Concursul este adaptat în funcție de abilitățile și de nivelul de performanță al fiecărui ciclist și se va desfășura, ca și în anii trecuți, pe trei variante de traseu.

Trasee adaptate pentru toți participanții

Traseul „Family“ este destinat copiilor cu vârste mai mici de 14 ani. Fiecare copil poate participa numai însoțit de un adult. Singurii care concurează sunt cei mici, adulții putându-se bucura de o plimbare cu bicicleta în aer curat. Lungimea traseului este de 8 kilometri, iar punctul de finish este comun acum cu cel de start.

Traseul „Standard“ este destinat participanților care au mai mult de 14 ani și are o lungime de 38 de kilometri. Traseul urmează drumul asfaltat pe o distanță de 6 km, până la baraj, după care se face stânga, spre Izvoru Alb, pe drumul comunal. În satul Secu, traseul „Standard“ urmează o urcare ușoară, de aproximativ 2,5 km, apoi o porțiune dificilă de aproximativ 800 de metri. După punctul de alimentare se continuă spre Cabana Falon, apoi spre drumul axial Durău – Izvorul Muntelui. Organizatorii ne anunță că, pentru a garanta o desfășurare cât mai plăcută a cursei, traseul a fost modificat, iar punctul de finish este acum comun cu punctul de start. Ca urmare a acestei modificări, lungimea traseului s-a mărit la 38 de kilometri, fiind adăugată o nouă porțiune de coborăre către punctul de start/finish.

Cel mai lung traseu este „Epic“ și este destinat curselor competitive pentru participanții care au mai mult de 18 ani. Traseul este același cu „Standard“ până în Secu, moment în care se despart. „Se merge pe același traseu cu «Family», până la intersecția cu Baicu, aici ramificându-se spre Izvoru Alb. După intrarea în sat, traseul urmează drumul spre Pârâul Mare. După mai multe intersecții cu drumuri de TAF se ajunge în sat, unde se virează la stânga. Urmează un traseu deosebit de frumos, cu urcare lină, dar lungă, de aproximativ 6 km. Se ajunge în punctul numit «Schit», unde este și un punct de alimentare. Se continuă, pe Obcina Cerebucului, până la intersecția cu drumul axial Durău – Izvoru Muntelui. După 3,5 km se intră în pădure și urmează același traseu ca la tura scurtă. Pentru a garanta o desfășurare cât mai placută a cursei, traseul a fost modificat, iar punctul de finish este acum comun cu punctul de start“, a precizat Cristi Zafton, inițiatorul competiției.

Având în vedere condițiile meteo din ultima săptămână, organizatorul îi avertizează pe participanți că nu există vreme nepotrivită, ci echipament nepotrivit. Totuși, Raul Papalicef, de la Salvamont Neamț, ne asigură că participanții vor beneficia de primul ajutor dacă va fi nevoie:  „Vor fi prezenți și salvamontișitii nemțeni la concursul de ciclism montan pentru a le acorda asistență participanților, în cazul în care va fi nevoie de intervenția noastră“.

Consilierii locali din Bicaz au aprobat, prin Hotărâre de Consiliu Local, la finalul lunii iulie, finanțarea cu 15.000 de lei a competiției naționale, banii fiind destinați premierii câștigătorilor la toate categoriile de concurs.

Andreea AMARIEI