Cezariana la cerere va fi un moft contra cost!

Statul nu va mai deconta ”fiţele de gravid”

* Ponderea naşterilor pe cale chirurgicală este destul de mare, dar în foile de observaţie nu există expresia „cezariană la cerere”…

* „Eu atât vreau să subliniez: copilul e pregătit pentru viaţa extrauterină la 39 săptămâni gestaţionale, altfel există risc de probleme respiratorii”, a precizat dr. Sorana Iftimia

Nemţencele care vor opta, de anul viitor, pentru naşterea prin cezariană, vor trebui să scoată din buzunar bani grei, respectiv contravaloarea intervenţiei chirurgicale. Ministrul Sănătăţii a anunţat că nu va mai tolera ca statul să plătească mofturile unor gravide care se tem de durerile naşterii pe cale naturală. Drept urmare, pachetul de bază de servicii medicale publicat spre dezbatere publică nu mai include nici un serviciu medical la cerere cu decontare de la Casa de Sănătate, inclusiv operaţiile cezariene, cu excepţia cazurilor de urgenţă.

Neoficial, obstetricienii din Piatra Neamţ recunosc faptul că foarte multe femei se supun de bună voie intervenţiei chirurgicale pentru a-şi aduce pe lume pruncii. Oficial…”expresia cezariană la cerere nu există în fişele de observaţie, pentru că medicul decide dacă se impune intervenţia chirurgicală, nu pacienta”, ne-a declarat dr. Alina Claudia Denciu, care ieri asigura serviciul de gardă la secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Astfel, din martie, atunci când autorităţile estimează că va intra in vigoare noul pachet de bază de servicii medicale, vor fi decontate de stat doar naşterile naturale şi cezariana de urgenţă. Dr. Sorana Iftimia, şefa secţiei Neonatologie din spitalul judeţean, îşi rezervă dreptul de a se bucura cu adevărat de această prevedere legislativă după va intra în vigoare şi când va fi cu adevărat respectată: „Până nu văd că se aplică, nu pot să mă bucur… Nu mă interesează cum este scris în fişă. Eu văd copilul şi îmi dau seama imediat cum au stat lucrurile. Eu atâta vreau să subliniez: copilul e pregătit pentru viaţa extrauterină la 39 de săptămâni gestaţionale împlinite. Riscul de a-l aduce pe lume mai devreme este de a face detresă respiratorie. Deci, principalul e să fie nou-născutul perfect sănătos. Asta trebuie să înţeleagă femeia care urmează să aducă pe lume un copil”.

Având în vedere că din fişa de observaţie din maternitate nu reiese şi nici nu va reieşi că intervenţia numită  cezariană este făcută la cererea gravidei, sigur că noua prevedere legislativă va fi privită de multă lume cu scepticism. Dar cu siguranţă medicii se vor gândi de două ori înainte „să taie” o dată, pentru că vor fi controale mai stricte pe acest segment de activitate medicală.

Geanina NICORESCU