Cercetare arheologică neinvazivă a siturilor nemțene

În cursul lunii martie, Complexul Muzeal Județean va desfășura proiectul „Cercetări arheologice interdisciplinare neinvazive“, în cadrul căruia 13 situri arheologice (12 din județul Neamț și 1 din județul Suceava) vor fi investigate de peste 20 de specialiști din Germania și Polonia și de la Muzeul Bucovinei din Suceava.

„Este vorba despre cel mai amplu și complex proiect de cercetare desfășurat de instituția noastră. Între metodele de cercetare folosite se numără fotografia cu dronă, cercetările geomagnetice, perieghezele, care se vor realiza pe parcursul a 15 zile de sondare intensivă a terenului. Sunt vizate atât situri pentru perioada neolitică, dar și situri reprezentative pentru perioada medievală“, ne-a spus dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț. Între cele 13 situri arheologice care vor fi cercetate se numără și Cetatea Neamț.

Potrivit specialiștilor, prin intermediul unor astfel de demersuri pot fi obținute date deosebit de importante pentru autoritățile locale și centrale cu privire la amplasamentul obiectivelor de patrimoniu, forma și dimensiunile acestora, intensitatea locurilor specifice diferitelor epoci și civilizații, gradul de conservare al vestigiilor și anumite caracteristici ale mediului natural, putând fi luate măsuri de protejare, cercetare și valorificare a patrimoniului.

Irina NASTASIU