Centrul de Transfuzii Neamț, în criză de sânge

* Centrul de Transfuzii traversează o perioadă critică, pe fondul caniculei și a concediilor donatorilor * Se amână cazurile cronice, se asigură doar urgențele * Medicii din spitale gestionează cu mare atenție stocurile reduse de sânge * Stoc zero de sânge B negativ * CTS Neamț nu mai poate asigura nici colecta mobilă la Spitalul din Târgu Neamț, pentru că o parte din personalul necesar este în concediu

Centrul de Transfuzii Sanguine Neamț nu poate acoperi toate solicitările venite din partea spitalelor din județ și din centrele universitare, astfel încât au prioritate urgențele din unitățile medicale față de care are obligații contractuale. Din păcate, sunt zile în care nici pentru acestea nu pot fi onorate cererile. Acum este stoc zero de sânge din grupa B cu Rh negativ. Ultimele pungi cu B „s-au dus“ la Spitalul din Roman. Acum două zile, a fost un caz special la Spitalul Târgu Neamț, fiind nevoie de sânge din grupa A pentru un pacient cu amputație. Comanda a trebuit onorată, stocul fiind la limită, astfel încât acum este nevoie urgentă și de donatori cu grupa A.

Așa cum spunea și dr. Victoria Marin, director al Centrului de Transfuzii Sanguine Neamț, vara, numărul donatorilor scade, fie pe fondul plecărilor în concediu a donatorilor, fie a căldurii excesive, care-i determină pe potențialii donatori să fie mai reținuți în privința donării. Desigur, acestor cauze li se adaugă una majoră, cea a problemelor de sănătate pe care le au mulți dintre cei care trec pragul CTS-ului. Sunt zile în care jumătate dintre persoanele care ajung la donare sunt refuzați după ce li se face setul de analize specific pentru depistarea bolilor transmisibile. Din păcate, aceste persoane nu știu că sunt infectate și află pur întâmplător, cu ocazia prezentării la donare, fiind trimiși de cadrele medicale ale CTS la consultații de specialitate, în vederea stabilirii unui diagnostic și pentru tratament.

Medicii din spitale gestionează cu mare atenție stocurile extreme de limitate pe care le putem noi asigura, astfel încât se amână cazurile cronice și se asigură urgențele. Stăm foarte prost la toate grupele de sânge, dar B cu Rh negativ chiar nu mai avem. Facem tot ce putem pentru spitalele din județ, cu care avem obligații contractuale și chiar nu avem de unde să mai dăm sânge și la centrele universitare. De la Iași avem foarte multe solicitări, dar situația nu ne permite mai mult decât facem. Consider că și spitalele din județ gestionează corect situația“, a afirmat dr. Victoria Marin, director al CTS Neamț.

O situație mai specială este la Târgu Neamț, unde nu există punct de recoltare. Acolo se făcea lunar colecta mobilă, însă acum, din cauza concediilor și pe fondul numărului redus de personal medico-sanitar, CTS Neamț nu poate disloca asistenți pentru deplasare. De aceea, potențialii donatori din Târgu Neamț trebuie să vină la Piatra Neamț. Situația este destul de problematică mai ales în cazurile în care aparținătorii bolnavilor cu nevoie de transfuzie trebuie să-i convingă, pe cei care pot dona sânge, să se deplaseze tocmai până la Piatra pentru acest gest umanitar.

Dacă s-ar strânge pentru donare măcar 10 oameni din zona Târgu Neamț, am face tot posibilul să mergem la spitalul din zonă, la Compartimentul de Primiri Urgențe, pentru colecta mobilă“, a precizat dr. Marin.

Condiții de donare

Pentru a putea deveni donator de sânge persoana trebuie să îndeplinească o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Primul criteriu obligatoriu este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general cei care doresc să doneze sânge pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat ținând cont de faptul că pot apărea o serie de afecțiuni care contraindică donarea. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kg, dar bineînțeles că greutatea persoanei se corelează și cu înălțimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălțime și cantitatea de sânge recoltată – aproximativ 450 ml (plus/minus 10 ml).

Foarte important este ca persoana care se prezintă la donare să fie într-o perfectă stare de sănătate. În primul rând să nu aibă în antecedente o serie de afecțiuni cronice. De exemplu, în caz de hipertensiune este contraindicată donarea de sânge la anumite valori ale tensiunii arteriale; de asemenea, în caz de anemie, la anumite valori ale hemoglobinei nu se recomandă donarea de sânge. Când vorbim de afecțiuni cronice, ne referim în general la afecțiuni cardiace, dar și la alte boli cronice pe diferitele sistemele – respirator, digestiv etc. Sunt însă și situații când persoanele cu afecțiuni cronice pot dona sânge. De exemplu, în cazul alergiilor există contraindicații, dar nu în toate situațiile. Dacă persoana are o alergie sezonieră care se declanșează numai în anumite perioade, în lunile în care nu are probleme, poate dona sânge. Și în cazul astmului, o altă boală cronică, pot exista situații în care donarea să fie permisă. Poate fi un astm pe fond alergic care se declanșează numai în anumite perioade și în acele perioade nu se poate dona sânge. Înainte de recoltare, donatorul trebuie să completeze un chestionar. E esențial ca posibilul donator să fie foarte sincer când răspunde la respectivele întrebări, să nu ascundă adevăruri legate de starea lui de sănătate.

Geanina NICORESCU