Centrul de Recuperare Medicală MEDCARE Piatra Neamţ

P1030528

* Astăzi, despre Kinetoterapie

 

Kinetoterapia, sau terapia prin mişcare, reprezintă una dintre cele maiimportante metode de recuperare a stării de sănătate.

Mişcarea, ca metodă terapeutică, este cunoscută şi practicată încă din antichitate în cele două focare de civilizaţie reprezentate de Grecia şi Roma, de unde ne-a rămas şi dictonul minte sănătoasă într-un corp sănătos.  Graţie noilor cercetări medicale practica terapiei prin mişcare este justificată din multiple puncte de vedere. Dacă până nu de mult se considera că acest tip  de intervenţie terapeutică este destinat refacerii organismului după imobilizări post-traumatice, pareze şi paralizii şi altor tipuri de handicapuri neuro-musculare, în prezent aceasta a devenit de neevitat în recuperarea bolnavului suferind cu afecţiuni bronho-pulmonare cronice, stărilor ce urmează urgenţelor din cardiologie, suferinţelor digestive, dar, mai nou este aplicată ca unul dintre cele mai eficiente remedii în combaterea stresului, depresiilor, neurasteniilor şi chiar a cancerului. Deşi încă nu sunt cunoscute perfect mecanismele prin care organismul poate elimina suferinţele canceroase, totuşi, sunt deja descoperite o serie de substanţe cu efect anti-oncogen care sunt produse de muşchii, interstiţiile şi formaţiunile musculo-tendinoase aflate în efort, în mişcare.

Centrul de Recuperare şi tratament ”Medicare” din Piatra Neamţ vine în întâmpinarea celor interesaţi cu o gamă completă de programe medicale în vederea abordării unei game cât mai complete de suferinţe.

Din acest punct de vedere se disting ”pachetele” compuse din combinarea sofisticată a mijloacelor kinetologice cu cele reprezentate de termoterapie, hidroterapie, electroterapie, tehnici moderne de masaj, laser, shockwave şi altele…

Tehnica din dotare fiind de ultimă oră, iar personalul tânăr şi cu o pregătire modernă de mare eficienţă asigură rezultate care de mult ori surprind prin eficienţă, oferind mari satisfacţii celor care solicită serviciile medicale de la ”Medicare”.

Trebuie insistat şi asupra faptului că terapia prin mişcare, kinetoterapia, este una dintre cele mai importante mijloace de prevenţie a îmbolnăvirii, dar, totodată mişcarea bine condusă de specialiştii noştri determină menţinerea organismului în cea mai bună formă. Trebuie de asemenea reţinut că ”a fi în formă” nu însemnă doar a prezenta reliefuri musculare proeminente, ci, pe lângă aceasta este necesară o dozare optimă a efortului, a insista pe un anume tip de mişcare şi a anumitor grupe musculare, dozarea efort-repaus, combinarea mişcării cu un anumit tip de alimentaţie şi aşa mai departe.

Pe lângă efectuarea unor exerciţii, într-un ansamblu de tehnici şi metode aplicate în funcţie de fiecare persoană şi afecţiunea pe care o prezintă, este necesară şi combinarea anumitor tehnici de laser şi electroterapie, ori de stimularea anumitor zone reflexogene.

Kinetoterapia face parte din medicină fizică şi studiază mecanismele neuromusculare şi articulare care asigură activităţile motrice normale. Are la bază mişcarea efectuată prin programe de recuperare medicală bine structurate, ce urmăresc refacerea unor funcţii diminuate, insuficiente sau aproape absente.

Dacă este să ne referim strict la kinetoterapie atunci, principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt următoarele:

Obţinerea relaxării fizice şi psihice

Corectarea posturii şi aliniamentului corporal

Creşterea mobilităţii articulare

Creşterea forţei musculare

Creşterea rezistenţei musculare

Creşterea coordonării, controlului şi echilibrului

Corectarea deficitului respirator

Antrenamentul la efort

Reeducarea sensibilităţii

Kinetoterapia utilizeazǎ mişcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariţia anumitor boli.

 

Cum funcţioneazǎ kinetoterapia?

Ȋn cadrul şedinţelor, un kinetoterapeut alege cele mai potrivite programe de exerciţii care sǎ stimuleze muşchii pacientului, ȋn cazul ȋn care abilitǎţile sale motorii au fost afectate de o boalǎ sau de un accident.

De asemenea, ȋn funcţie de nevoile pacientului, specialiştii pot recomanda un program care sǎ ajute bolnavul sǎ realizeze exerciţiile cu ajutorul hidroterapiei sau cu ajutorul unor dispozitive speciale. Stresul cotidian şi bolile creazǎ probleme musculare, iar prin kinetoterapie aceştia se pot regenera. Ȋnainte de a ȋncepe un program, specialistul evalueazǎ pacientul din punct de vedere motric şi muscular.

Obiectivele kinetoterapiei se referǎ ȋn primul rȃnd la redobȃndirea forţei musculare şi a capacitǎţii de a face efort, la redobȃndirea controlului şi a echilibrului muscular, la ȋmbunǎtǎţirea legǎturii dintre creier şi muşchi, precum şi la corectarea traumatismelor.

Scopul kinetoterapiei este de a restaura funcţiile normale ale nervilor, normalizarea digestiei, a mişcǎrii, a funcţiilor endocrine, a imunitǎţii sau chiar a funcţiilor unor organe. Cu toate aceste, kinetoterapia nu poate vindeca boli precum diabetul, boli ale inimii sau cancer.

Tipuri de kinetoterapie

Kinetoterapia de recuperare. Este cea mai importantǎ secţiune deoarece prin intermediul mişcǎrii se urmǎreşte refacerea funcţiilor organismului diminuate ȋn urma unor traumatisme sau ȋn urma unor boli. Ȋn cazul ȋn care un muşchi este afectat ireversibil se urmǎreşte antrenarea altor muşchi care sǎ preia parţial din funcţiile celui afectat.

Kinetoterapia profilactica. Ȋn cadrul aceste terapii, se urmǎreşte menţinerea stǎrii de sǎnǎtate sau oprirea cronicizǎrii unei boli atȃt prin intermediul exerciţiilor fizice, dar şi prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.

Ce afecţiuni trateazǎ?

Kinetoterapia ȋncearcǎ sǎ stimuleze ȋntregul potenţial al corpului pentru a elibera energie, tocmai de aceea kinetoterapeuţii ȋncearcǎ sǎ stimuleze pacientul din trei sau chiar patru perspective: cea fizicǎ, chimicǎ, emoţionalǎ şi uneori spiritualǎ. Ȋn cadrul şedinţelor de kinetoterapie pe lȃngǎ stimularea fizicǎ, specialiştii căutǎ şi anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, ȋn spatele problemelor de sǎnǎtate.

Kinetoterapia trateazǎ o serie de afecţiuni precum:

• Stresul

• Tulburările musculare

• Tulburările nervoase (paralizie, boala Parkinson)

• Tulburǎrile respiratorii

• Tulburǎrile ortopedico-traumatice

• Tulburǎrile reumatologice (poliartrita reumatoidǎ, coxartroza, gonartroza)

• Maladiile congenitale

• Tulburǎrile cardiovasculare (cardiopatie ischemicǎ, sindromul de ischemie perifericǎ progresivǎ cronicǎ, boala varicoasǎ)

• Alergiile

• Deficienţele nutriţionale

• Problemele emoţionale sau de ȋnvǎţare

Tehnici utilizate ȋn kinetoterapie

Specialiştii kinetoterapeuţi afirmǎ cǎ fiecare muşchi are o legǎturǎ directǎ cu un organ, iar atunci cȃnd un muşchi este slǎbit sau imobilizat pot apǎrea disfuncţii şi la nivel organelor. Tehnicile utilizate ȋn kinetoterapie variazǎ ȋn funcţie de boala pacientul, ȋnsǎ de cele mai multe ori kinetoterapia ajunge sǎ combine partea de exerciţii fizice cu presopunctura, cu masajul limfatic, cu sfaturile nutriţionale sau chiar cu manevre pentru scǎderea hipertoniei musculaturii.

Deşi nu existǎ multe cercetǎri ştiinţifice care sǎ confirme filosofia de bazǎ a kinetoterapiei, specialiştii spun cǎ mişcare este cu siguranţǎ o cale sigurǎ prin care organismul se poate echilibra.

 

Dr. Dan Vlad Filimon, medic primar specialist în recuperare medicală, doctor în medicină