Centrul de Recuperare Medicală MEDCARE

MEDCARE3 * Astăzi, despre magnetoterapie

Continuăm prezentarea principalelor mijloace terapeutice din dotarea noii baze de tratament MEDCARE din Piatra Neamț.

Astăzi va fi vorba despre magnetoterapie.

Magnetoterapia este una dintre cele mai vechi metode de tratament care a fost utilizată în Asia mică, în Egiptul antic și în China antică, pentru aceasta, în acele vremuri fiind folosit un anumit tip de minereu: magnetita.

În urmă cu sute de ani, indienii aveau obiceiul să doarmă cu capul către Nord. Astăzi știm că aceste obiceiuri antice sunt justificate: câmpurile magnetice care străbat planeta au efecte importante asupra organismelor vii. În același timp, chiar propriul nostru corp este investit cu magnetism, cel mai puternic câmp magnetic fiind cel creat de creier, orientarea cu capul către Nord facilitând trecerea câmpului magnetic al Pământului prin corpul nostru.

Cel mai vechi caz de vindecare cu ajutorul magneților este relatat în Atharvaveda (una dintre cele mai vechi scrieri din lume). Și egiptenii erau familiarizați cu puterea vindecătoare a magneților, aceștia îi foloseau pentru conservarea mumiilor. Se relatează că însăși regina Cleopatra purta un magnet pe frunte, pentru a-și menține frumusețea și atractivitatea.

In secolul al 16-lea magneții au devenit obiect de studiu științific. Un medic renumit din acea epocă, Paracelsus, a demonstrat puterile vindecătoare ale magneților în diferite boli.

Totuşi, abia odată cu invenţia aparatelor electronice a devenit posibilă o dezvoltare rapidă a terapiei cu impulsuri magnetice de frecvenţă joasă ale căror efecte sunt de câteva ori mai mari decât cele ale câmpului magnetic static.

Ce știm despre magnetoterapie?

Magnetoterapia este un tratament natural și ușor de suportat de organism. Această terapie se bazează pe acționea directă asupra țesuturilor a unui câmp magnetic pulsatil (CMP). Este cunoscut faptul că acest CMP lucrează la nivelul celulelor, activând producerea enzimelor, procesele metabolice, avand și un rol important în funcționarea membranei celulare.

Prin supunerea organismului la acțiunea CMP, respirația celulară este sporită, acest câmp acționând în mod benefic asupra sistemului imunitar al pacientului, facilitând vasodilatarea arteriolelor și capilarelor și diminuând coagulabilitatea sângelui.

De asemenea, CMP îmbunătățește capacitatea creierului de a transporta oxigenul, ameliorând microcirculația sanguină și procesele neurologice, reducând anxietatea.

Studiile de dată recentă susțin că terapia efectuată prin intermediul câmpului electromagnetic pulsator este de până la 100 ori mai eficientă decât aplicarea câmpului magnetic static. Acesta este motivul pentru care puls-magnetoterapia devine, în ziua de azi una din cele mai răspândite metode de fizioterapie. Metoda este foarte bine tolerată de pacienți și nu are contraindicații, printre acestea numărîndu-se doar situațiile în care în corpul persoanelor tratate există implantate dispozitice metalice.

 

EFECTELE TERAPEUTICE ALE MAGNETOTERAPIEI

Magnetoterapia este una din procedurile de fizioterapie folosite în mod obişnuit. Totuşi, este de reţinut că, asemenea oricărei proceduri terapeutice, magnetoterapia are și ea, o anumită rată de insucces.

Pentru tratamentul pacienţilor aflați în stadiile acute ale bolii este bine să fie folosit câmpul magnetic static la început, pentru ca, apoi, în bolile cronice să se utilizeze magnetoterapia pulsatorie.

Este adecvat să fie luat în considerare că, magnetismul natural al Pământului este egal cu aproximativ 0.04 – 0.05 mT (0.4 – 0.5 Gauss). Aparatele BTL-4000 / BTL-5000 (aflate în dotarea Centrului de tratament complex MEDCARE) funcţionează cu câmpuri magnetice a căror intensitate poate fi de până la 1000 ori mai mare.

În durerile cronice din bolile articulare degenerative metoda s-a dovedit eficientă ca terapie cu efect de lungă durată cu condiția să fie indicată şi aplicată corect.

Poate fi, de asemenea, recomandată pentru a fi folosită și în combinaţie cu multe alte metode terapeutice cum ar fi kinetoterapia, galvanoterapia, farmacoterapia etc., metode pe care magnetoterapia le tolerează foarte bine.

Ultimele studii cu privire la răspunsul fiziologic al organismului la acțiunea câmpului electromagnetic au dovedit următoarele efecte ale magnetoterapiei:

• efect analgezic, care constă în calmarea sau eliminarea durerilor cronice,

• efect antiedematos,- acest efect este foarte important prin faptul că, eliminând apa stagnantă din țesuturi, permite reluarea fluxului sanguin normal în zonele suferinde, fapt care mărește aportul de oxigen și de substanțe hrănitoare, contribuind astfel și la înlăturarea substanțelor toxice,

• efect antiinflamator, va determina diminuarea sau eliminarea substanțelor proinflamatoare încât inflamația va dispărea mult mai rapid,

• efect trofic (prin stimularea metabolismului celular va fi accelerat procesul de însănătoşire şi regenerare),

• efect miorelaxant şi spasmolitic,- inflamația și efectele acesteia care constau în declanșarea durerii, a contracturilor musculare antialgice este diminuată, contribuind astfel la refacerea zonelor bolnave,

• efect vasodilatator, adică de creștere a diametrului vaselor mici, ceea ce are ca efect mărirea debitului sanguin.

Indicațiile acestei metode de tratament sunt numeroase, începând cu luxațiile articulațiilor membrelor inferioare sau superioare și terminând cu stările de anxietate induse de stres.

Magnetoterapia face adevărate minuni în reumatisme (de orice formă), discopatii, hernii de disc, dar și boli hepato-biliare, boli endocrine, boli ale aparatului uro-genital (prostatita cronică, disfuncții sexuale), boli digestive, tulburări circulatorii (arterite), cardiopatii ischemice, angina pectorală, tulburări respiratorii, migrene, astenii, nevroze, nevralgii dentare. Este indicată și în procesele de refacere (după osteoartrita încheieturilor, spondiloză, osteocondrită, entorse, sindrom algoneurodistrofic (frecventă complicație după imobilizări ale membrelor), spondilite anchilozante și aseptice.Magnetoterpia este de ajutor în tratarea accidentelor din sport, a proastei circulații a sangelui, în stările anergice (oboseală cronică) etc.

Și efectele benefice asupra suferințelor de natură neuro-psihică sunt cunoscute încă din vechime când se recurgea la utilizarea simplei aplicații a minereurilor de magnetită în zona frunții sau a gâtului.

Magnetoterapia are efect calmant, relaxant și de stimulare a producției de prostaglandine, ceea ce duce la atenuarea efectelor dăunătoare provocate de stres.

 

Câmpul magnetic pulsat îmbunătățește circulația sanguină la nivelul creierului, crește nivelul oxigenului în neuroni, crește flexibilitatea vaselor de sânge și dizolvă colesterolul. Este deseori folosit pentru tratarea insomniei, a migrenelor, aterosclerozei, a unei memorii slabe și a stărilor după traumatismele de la nivelul capului.

Magnetoterapia se folosește cu succes în tratamentul arterosclerozei, ajutând la tratarea trombozelor cerebrale, accelerează recuperarea în urma inflamațiilor, a decalcifierilor, sau a unor afecțiuni ale sistemului locomotor. De asemenea, elimină sindromul premenstrual sever și depresiile, Ajută la diminuarea simptomelor din epilepsie, Parkinson și Alzheimer, în afecțiuni pediatrice, în miopie, artrită reumatoidă, sinuzită; în afecțiuni neurologice (pareze ale nervilor periferici, dureri postoperatorii); în dermatologie.

Magnetoterapia intensifică vindecarea rănilor și a oaselor fracturate, poate elimina calculii renali și biliari, vindecă unele eczemele și ajută la recuperarea pacienților cu paralizii.

 

Dr. Dan Vlad Filimon,

medic primar specialist în recuperare medicală,

doctor în medicină