Centrul „Carmen Saeculare” a organizat o şezătoare în comuna Ştefan cel Mare

Sezatoare1 Sâmbătă, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a organizat o şezătoare, acasă la meşterii populari Elena şi Vasile Ciocârlan, din comuna Ştefan cel Mare. Locaţia nu a fost aleasă întâmplător, cei doi meşteri fiind coordonatorii clasei de confecţionat măşti şi împletituri din sfoară, îndemânare pe care o transmit, cu talent şi dăruire, celor mai mici meşteşugari.

Lucrul manual a fost însoţit de voia bună – mereu prezentă la şezători, care  a luat şi forma muzicii şi a snoavelor pregătite de cursanţii acestei clase externe a Şcolii Populare de Arte.

Soţii Ciocârlan au organizat, în casa bătrânească rămasă moştenire de la părinţi, şi un mic muzeu de artă tradiţională românească. Aici, micii artizani pot admira costume şi măşti populare, covoare de lână, ştergare, vase de ceramică sau obiecte decorative, dar şi icoane rare, vechi de câteva sute de ani.

 

Măştile populare, atracţia claselor de meşteşuguri

Una din activităţile îndrăgite de copiii de la clasa de meşteşuguri este confecţionarea măştilor populare.

După moartea cunoscutului Nicolae Popa de la Târpeşti, Vasile Ciocârlan a rămas cam singurul meşter din Moldova care ştie să facă măşti. „Meşteşugul acesta se pierde, pentru că puţini sunt cei care îl mai cunosc şi vor să-l ducă mai departe”, explică meşterul Vasile Ciocârlan.

Măştile sunt confecţionate manual, din materiale diferite: piele şi blană de animale, ţesături de pânză sau postav gros, lemn cioplit sau coajă de copac. Meşterul foloseşte, de asemenea, bucăţi de metal sub formă de plăci sau cercuri, sfoară groasă colorată, pene de păsări, câlţi de cânepă, păr de cal sau porc, carton colorat, mărgele, nasturi, bucăţi de sticlă, bobe de fasole, coarne de animal şi oglinzi. Cunoscând îndeaproape obiceiurile şi tradiţiile locului, Vasile Ciocârlan reconstituie, prin măştile sale, atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă din satele moldoveneşti.

Activităţile desfăşurate de soţii Ciocârlan nu vizează însă doar lucrul manual, ci şi educaţia patriotică. „Noi nu ne limităm doar la lucrul manual, îi învăţăm pe copii să-şi iubească şi să-şi cunoască istoria ţării şi să fie buni creştini. Noi am crescut la ţară, am prins toate aceste tradiţii, le cunoaştem şi le iubim. Avem datoria de a le transmite mai departe copiilor noştri. Fără tradiţii, nu mai ştim cine suntem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm. Aceşti copii trebuie să ştie că au de ce să fie mândri că sunt români”, spune Elena Ciocârlan.

Alături de confecţionarea măştilor, copiii învaţă meşteşugul împletiturilor din cânepă, Elena Ciocârlan arătându-le cum pot fi realizate obiecte artizanale deosebit de frumoase, adevărate opere de artă populară.

Membră a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, Elena Ciocârlan realizează, cu talent şi migală, feţe de masă decorative, mici obiecte pe care se aşează ghivecele de flori, panouri decorative mari, reprezentări ale unor animale, coşuri pentru flori, învelitori pentru recipiente de tot felul sau construcţii estetice menite să acopere spaţii de pe pereţii casei.

Irina NASTASIU