Centrele de permanenţă, luate cu asalt

centru-de-permanenta1

* Aproape 6.000 de nemţeni au fost consultaţi, în decembrie, în gărzile medicilor de familie, cu 500 mai mulţi decât în noiembrie

În luna decembrie, cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă, nemţenii au apelat cu încredere la serviciile medicilor de familie care au asigurat permanenţa în cele 12 centre de permanenţă din judeţ. Din statistica întocmită de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ reiese clar că luna trecută au fost consultaţi şi au primit tratamente 5.918 de bolnavi, cu 488 mai mulţi decât în luna noiembrie.

Astfel, în decembrie 2013, cele mai solicitate centre de permanenţă au fost, aşa cum era de aşteptat, cele din Roznov, Tămăşeni şi Moldoveni, având în vedere distanţa mare faţă de cea mai apropiată unitate sanitară cu paturi. În cazurile grave, care au depăşit competenţa medicilor de familie aflaţi în serviciul de gardă, a fost solicitată ambulanţa, pacienţii fiind transportaţi la spital în regim de urgenţă. Astfel, în 16 cazuri s-a impus intervenţia unui echipaj de salvare şi transportul la spital, iar în alte 90 de cazuri bolnavii au fost trimişi în ambulatoriu pe propriile lor picioare, pentru consultaţie de specialitate. Alţi 3.591 de nemţeni s-au prezentat la centre de permanenţă pentru tratamente, cei mai mulţi dintre pacienţi fiind cu vârste cuprinse între 15 şi 59 de ani. În luna noiembrie au solicitat ajutorul medicilor de familie aflaţi în serviciul de gardă, pentru pansamente şi tratamente, 3.300 de persoane.

În continuare, în judeţul Neamţ funcţionează, în regim de gradă zilnic, începând cu ora 15 şi până a doua zi dimineaţa, precum şi non-stop în week-end şi la sărbătorile legale, centrele de permanenţă Precista, Dărmăneşti, Mărăţei- din Piatra Neamţ, Dragoş Vodă, Anton Pann şi Med Class- Roman, Medica Târgu Neamţ, Roznov, Tămăşeni, Moldoveni, Oniceni şi, de câteva zile, un centru de permanenţă în cartierul Speranţa din Piatra Neamţ.

Geanina NICORESCU