Centrele de permanenţă, fără bani de medicamente

* „Am transmis la Ministerul Sănătăţii că nu mai sunt fonduri, dar n-am primit nici un răspuns”, a declarat directorul economic al DSP Neamţ

Cele 8 centre de permanenţă din judeţ  îşi aşteaptă pacienţii cu sertarele de medicamente aproape goale. Luna trecută, medicii au reuşit să acorde peste 2000 de consultaţii şi tratamente, însă luna aceasta „se apropie funia de par”.

„Medicii care lucrează în regim de permanenţă la cabinetele deschise pe timp de noapte şi în week-end se descurcă, probabil, cu un minim de medicaţie şi materiale sanitare, pentru că nu avem fonduri disponibile pentru achiziţii. Au mai rămas doar 800 de lei până la sfârşitul anului. Am transmis această informaţie la Ministerul Sănătăţii, dar nu am primit nici un răspuns”, ne-a declarat ec. Constantin Oprea, director economic al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. În aceste condiţii, este foarte posibil ca centrele de permanenţă, inaugurate cu surle şi trâmbiţe, în perioadă electorală, să încheie anul la fel cum l-au început: cu medicamente din mila farmaciilor private. Cea mai mare adresabilitate o are, după cum rezultă din statistica lunii octombrie, centrul de permanenţă din Dărmăneşti, de lângă piaţă, cu 600 de consultaţii.  La centrul din Roznov au primit tratament, în regim de urgenţă, 262 de persoane, iar la „Anton Pann” din Roman au ajuns 259 de pacienţi. La celelalte cabinete au ajuns între 170 şi 250 de urgenţe. În 13 situaţii a trebuit solicitată ambulanţa.