Centre amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor

miei2Începând de astăzi şi până pe 11 aprilie în judeţul Neamţ pot fi amenajate spaţii temporare pentru sacrificarea mieilor. Centrele respective trebuie să funcţioneze cu avizul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ, astfel încât reprezentanţii primăriilor din rural care vor amenaja astfel de spaţii trebuie să respecte o serie de condiţii.

„Spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie amenjate corespunzător, cu loc pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi de adăpare şi furajare a acestora, cu sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă, să existe facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor şi posibilitate de transport la unităţi de incinerare a materialelor cu risc specific, rezultate în urma sacrificărilor. Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unităţii de transformare”, au subliniat reprezentanţii DSVAS Neamţ, într-un comunicat de presă.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare şi marcare.

Sunt admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, pentru care se cunoaşte originea acestora, şi statutul de sănătate al fermei sau al exploataţiei. Starea de sănătate a mieilor şi faptul că provin din exploataţii unde nu evoluează boli infectocontagioase, trebuie certificată de către medicul veterinar. Animalele identificate, însoţite de certificatul de sănătate şi formularul de mişcare emise de către medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Carnea de miel sau ied care provine din marcarea carnii de miel rezultate în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

Carnea de miel sau ied care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionat codul RO, numărul de autorizare acordat de ANSVSA şi abrevirea CE. Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele şi poartă marca de sănătate.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ceea ce demonstrează că au fost supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Consumatorii din Neamţ trebuie să ştie că pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranţei alimentelor la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro , sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcţioneză în regim de permanenţă şi este apelabibil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Geanina NICORESCU