Centrală termică în paragină convertită în centru cultural

centrala (2)

Focar de infecție rezolvat prin ONG
Un focar de infecție, aflat în cea mai căutată zonă a cartierului Precista, are șansa de a fi anihilat grație unui parteneriat între Primăria Piatra Neamț și un ONG care-și propune să reabiliteze o fostă centrală termică de pe strada Burebista.

Imaginile și duhorile actuale din spațiul de peste 300 de metri pătraţi sunt înfiorătoare. Din peretele-geam lateral nu a rămas decât o parte a scheletului metalic. Resturi menajere sau de altă natură sunt aruncate, vrafuri-vrafuri. La contribuția unor locatari din zonă care au confundat clădirea cu o haldă de gunoi se adaugă cea a ”demolatorilor” care au lăsat în urma lor cărămizi sparte şi moloz.
Accesibilă și pe geam și pe uși, clădirea este nu doar un pericol pentru sănătatea celor din zonă, ci și o adevărată capcană pentru copiii nesupravegheați. Din fericire, tentația puștilor de a vedea pe viu o clădire care arată a decor de film apocaliptic nu a făcut încă nicio victimă.
Și nici nu va mai face de acum încolo după ce, în ședința de joi a Consiliului Local, aleșii pietreni au aprobat, la propunerea viceprimarului Aurelia Simionică, transmiterea în folosință gratuită a respectivului spațiu ONG-ului Future.
Dacă nu a făcut cu ochiul până acum niciunui investitor, centrala aflată în paragină este considerată numai bună pentru a fi reamenajată într-un centru multicultural.
Din documentele care însoțesc proiectul de hotărâre aprobat reiese că Future intenționează realizarea unei adevărate mini case de cultură: sală de spectacole și expoziții, două săli de curs, birouri, bibliotecă, centru de date.
În conformitate cu hotărârea adoptată luni de consilierii locali, Asociația are la dispoziție 6 luni pentru obținerea autorizației de construire și încă un an pentru realizarea lucrărilor.
Cum din fosta clădire nu au mai rămas în picioare decât stâlpii și grinzile de rezistență, este evident că ONG-ul are nevoie de câteva miliarde de lei bune pentru a-și duce intențiile la capăt.
Devenită cunoscută din 2008 încoace, Asociația Future s-a remarcat prin punerea în practică a unor proiecte culturale în care au fost angrenați, în general, copiii cu vârstă școlară (“Piatra Neamt – orasul meu”  – concursuri literare și de artă plastică finalizate cu o expoziție unde au expus peste 300 de elevi; ”Comori de cântec nemţean” -transmiterea folclorului muzical autohton de la generaţia păstrătoare la generaţia tânără; “Primii mei paşi în lumea artei – școală de vară pentru copilul tău”, cursuri gratuite de dans, chitară, teatru). De asemenea, alte proiecte Future au vizat promovarea şi respectarea principiilor democratice şi a transparenţei decizionale în vederea optimizării relaţiei cetăţean – autorităţi locale .
În lunga listă de acțiuni și proiecte derulate de același ONG se mai înscriu și ”Cafeneaua Mămicilor” sau, prin grupul TAGMA, punerea în scenă a unor piese de teatru (”Caragiale reloaded”).
Robert Iosub, președintele Asociației Future estimează la minim 50.000 de euro costurile lucrărilor ce urmează a fi efectuate: “Peste vreo săptămână o să avem o analiză și o evaluare concretă, dar e evident că va fi vorba de câteva miliarde bune de lei vechi, măcar vreo două-trei. Prima prioritate este igienizarea spațiului pentru că trebuie intervenit urgent. De asemenea, pentru a nu avea loc vreun accident, vom securiza clădirea, închizând geamurile și ușile prin care acum bate vântul. Cât privește spiritul civic al celor care au aruncat până acum, acolo, tone și tone de gunoaie, cred nu e nimic de adăugat în fața acestor imagini care vorbesc de la sine. Asociația noastră nu are, în această secundă, banii necesari pentru investiție, dar sunt optimist. Cea mai mare parte a lor îi vom obține, în scurt timp, din sponsorizări sau parteneriate. Ne vom încadra în termenele legale de reabilitare a clădirii, că doar de aceea am solicitat-o, să facem ceva acolo, nu să ne uităm la ea”.
Daniel VINCA