Cel mai sărac consilier local are doar un Ford Focus

 

* Primarul Gheorghe Ştefan conduce detaşat în topul averilor, urmat de Viorel Strungariu şi Vasile Ouatu

* Farmacista Iliesi şi notăriţa Ioniţă sunt cele mai bogate femei din legislativul local

* Nici Aurelia Simionică şi Luminiţa Vârlan nu se pot plânge de „zestrea” pe care o deţin

Proprietăţile declarate de unii consilierii locali şi de conducerea Primăriei municipiului Piatra Neamţ cuprind case, maşini, terenuri, dar şi colecţii de artă şi bijuterii de mii de euro. La polul opus se situează câţiva aleşi locali care nu au mai nimic, cum ar fi consilierul Adrian Grigoraş, vicepreşedintele PP-DD, care nu deţine sau nu declară decât un autoturism Ford Focus din 2005 şi are datorii în bănci de peste 6.800 de euro scadente în următorii 4 ani. Capitolul venituri este oarecum decent, Grigoraş câştigă, ca director comercial al unei firme pietrene numită sugestiv „Vag Service”, 3.000 de lei lunar. Dacă ne-am lua numai după declaraţia de avere am putea crede că tânărul adept al partidului Dan Diaconescu doarme în singura sa proprietate, maşina, însă este la fel de posibil să locuiască în continuare cu părinţii sau să stea cu chirie.

 Aşa cum era de aşteptat, primarul Gheorghe Ştefan, unul dintre oamenii care au intrat în politică având deja o avere obţinută din afaceri şi nu invers cum se întâmplă în ultimul timp, conduce detaşat în topul proprietăţilor. Împreună cu soţia sa, Elena, Gheorghe Ştefan are trei terenuri intravilane, din care două în Piatra Neamţ totalizînd puţin peste 1.600 mp şi unul de doar 50 de mp în Bucureşti achiziţionat acum doi ani. Pe lângă casa spaţioasă (589 mp) din Piatra Neamţ şi anexele gospodăreşti (43mp), a mai luat un apartament în Capitală de peste 75 mp, tot în 2010. Nu declară nici un autoturism proprietate personală (dar deţine mai multe pe firme), în schimb a adunat bijuterii de aur în valoare de peste 30.000 de euro dobândite în perioada 1976 – 2010, două tablouri ale unor pictori români celebri fiecare evaluat undeva la 3.250 de euro, iar anul trecut a vândut un apartament pentru care a primit 72.000 de euro. Conturile bancare ale familiei Ştefan sunt destul de consistente: peste 30.000 de lei, 2.520 de euro şi peste 23.000 de dolari. Totuşi, până în 2018, primarul Gheorghe Ştefan are de achitat şi un credit bancar de 39.000 de euro.

* Femeile iau faţa bărbaţilor în CL Piatra Neamţ!

Două femei surclasează bărbaţii din Consiliul Local Piatra Neamţ, deţinând averi de mai bine de 2 milioane de euro în total: farmacista Ecaterina Iliesi, preşedinte al organizaţiei de Femei PNL Neamţ şi notarul Ana Ioniţă, cea care a pus bazele PP-DD în Piatra Neamţ.

Ana Ioniţă, notar cu vechime în branşă, deţine mai multe proprietăţi decât oricare dintre aleşii locali: două terenuri agricole de vreo 4 ha în total moştenite în Crăcăoani şi Agapia, un teren intravilan de 985 de mp pe care se află biroul său notarial din Piatra Neamţ, patru apartamente numai în Piatra Neamţ, la care se adaugă spaţiile comerciale unde se află biroul şi arhiva notarială, un apartament în Bucureşti, un apartament în Năvodari, două case, din care una în Crăcăoani primită tot moştenire şi două autoturisme: un Mercedes şi un Woskvagen. Venitul de acum un an a fost de 8.800 lei ca notar, plus banii din dividende din aceeaşi activitate de peste 286.000 de lei, totalul acestora trecând binişor de 300.000 de lei.

Ecaterina Iliesi, o femeie puternică şi hotărâtă, este administratorul Farmaciei Hortensis, rodul muncii sale de zeci de ani, şi a reuşit să-şi treacă în proprietate două case, una de 106 mp în Piatra Neamţ şi una de 250 mp, ultima moştenită împreună cu un frate în Topliţa, şi două terenuri intravilane, unul de 584 mp în Piatra Neamţ şi un altul de 2.000 mp tot în Topliţa. A acumulat în depozite bancare suma de 20 de milioane de lei noi, iar în 2011 (declaraţiile de avere fiind completate anul trecut, imediat după alegerile locale din iunie!) a încasat numai din dividendele firmei proprii de produse farmaceutice peste 236.000 de lei. Soţul Radu şi fiica Andreea sunt angajaţi la aceeaşi firmă a familiei.

La polul opus se situează pensionara Silvia Baidan, care deţine doar un apartament de 76 mp, un teren intravilan de 2.500 mp în Săvineşti, iar singurul venit sigur din 2011 a fost pensia de 6.000 de lei, completată cu 2040 de lei obţinuţi din funcţia de preşedinte al asociaţiei de proprietari. Cu aceşti bani, consilierul local  îşi întreţine şi cele două fiice liceene.

* Luminiţa Vîrlan iubeşte arta

O femeie de bun gust, fostul inspector general şcolar, Luminiţa Georgeta Vîrlan care-a avut ghinionul să piardă cursa electorală la parlamentare pe barba partidului în scădere, se remarcă printr-o avuţie mult mai de preţ pentru cunoscători. Chiar dacă locuieşte într-un apartament moştenit de la mamă şi conduce un modest Ford Kia, ea deţine o valoroasă sculptură a plasticianului Ion Irimescu, evaluată la 10.000 de euro şi o colecţie de tablouri de aproximativ 5.000 de euro. Profesoară de literatură la Rareş şi consilier al preşedintelui CJ, Culiţă Tărâţă, ea a adunat bani albi pentru zile negre într-un cont bancar de vreo 6.000 de euro. Anul 2011 a fost un an destul de bun pentru Luminiţa Vîrlan, care a câştigat din comisioanele pe proiecte europene în educaţie peste 79.000 de lei şi aproape 30.000 de lei din leafa de inspector general şcolar.

O altă femeie puternică din politica locală, Aurelia Simionică, preşedintele PSD Piatra Neamţ despre care se spune că poate să-i ia locul viceprimarului Dragoş Chitic, la dreapta primarului Ştefan, deţine şi ea o avere decentă. Un teren intravilan de peste 4600 mp şi 493 mp luciu de apă, cumpărate prin 2001 de soţul ei, Ion Simionică, dar şi o casă de 300 mp în Roznov. Anul trecut, în februarie a vândut un apartament cu 53.000 de euro, iar o parte din bani  – peste 130.000 de lei,  i-a investit în plasamente financiare în trei firme, printre care şi cea de confecţii textile la care este asociat Lissa Com. Are două credite de 30.000 de euro şi a obţinut ca venituri din asigurări 11.000 de lei, care se adaugă la cei 30.000 de lei obţinuţi de la firma de textile. Mai este administrator şi asociat în două firme din Piatra Neamţ de la care nu declară nici un fel de profit.

* Viceprimari de calibru

Viceprimarul PP-DD Monica Anton, de profesie avocat, deţine din 2007- 2008 împreună cu soţul său Adrian o casă de vreo 250 de mp şi un teren intravilan de 1.200 mp în Alexandru cel Bun, trei autoturisme (Mercedes, Audi A4, Opel Corsa) şi a produs, în 2011, 67.350 de lei, în timp ce soţul poliţist a adus venituri de numai 17.000 de lei.

Celălalt viceprimar de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic deţine mai multe terenuri, 5.400 mp intravilan în Gârcina şi Bârgăoani, 23.000 mp de pădure şi 13.000 mp extravilan tot la Bârgăoani, două apartamente, unul cu două şi unul cu patru camere în Piatra Neamţ, dar şi o casă de 120 mp în Almaş, comuna Gârcina. Conduce un Hyundai din 2003 şi a obţinut peste 38.000 de lei din leafa de vice şi 4.800 de lei din CA Salubritas, venituri completate de cele aduse de soţia Manuela (22.000 de lei) angajată la Apa Serv.

Printre bărbaţii cu dare de mână din legislativul pietrean se numără Viorel Strungariu, director general la SC Trans Serv SRL Piatra Neamţ, care produce venituri anuale din mai multe firme de peste 130.000 de lei, are două conturi bancare de peste 380.000 de lei, două maşini, un Audi şi un Matiz, şi deţine mai multe proprietăţi: 4.470 mp de teren intravilan şi o casă de 150 mp în Piatra Neamţ, un depozit de 1.455 mp tot în Piatra Neamţ şi o locuinţă ANL în Bucureşti în valoare de aproape 80.000 de euro.

Consilier cu state vechi şi Vasile Ouatu s-a descurcat destul de bine în viaţă. Vicepreşedintele PDL Piatra Neamţ deţine două apartamente în Piatra Neamţ, conturi bancare de 25.000 de euro şi peste 10.000 de lei, nu declară autoturisme acestea fiind trecute pe Complexul Comercial Unic SA, unde este director general, şi venituri de peste 14.000 de lei, la care se adaugă sume mai mici din activitatea de consilier.