„Ceahlăul“ 8.000

În plin apus al epocii Gutenberg, ziarul tipărit „Ceahlăul“, ziarul cu cea mai lungă istorie din județul Neamț, a ajuns la numărul 8.000 din seria nouă.

Sunt vremuri în care presa nu numai că pierde din ce în ce mai mult suportul tradițional, ci trebuie să își caute acut rațiunea de a fi și punctul de echilibru din care să poată continua să existe. Un echilibru între, pe de o parte, resursele materiale și umane pe care poate să le atragă și, pe de altă parte, un produs de calitate, dar și atractiv pentru consumator. Un echilibru care încă nu a fost găsit.

Sigur că, de la înălțimea celor 8.000 de numere, ne propunem să continuăm. Să continuăm să apărem în formă tipărită, chiar dacă acest produs va deveni unul pentru colecționari, dar și în format pentru Internet, unde avem deja o prezență cu vechime, o prezență care va fi tot mai complexă.

Ne propunem să fim o adevărată tribună a dezbaterii problemelor județului, în care fiecare din părți să își poată exprima opinia, iar jurnalistul să își pună între paranteze propria părere, vindecat de complexul deșteptului care le știe pe toate și numai așa cum știe el e adevărat și bine, nicidecum altfel. Totuși, ne vom da și noi cu părerea asupra „chestiunilor arzătoare la ordinea zilei“, dar o vom face în texte de opinie, diferențiate de cele factuale.

Să reflectăm evenimentele din punctul de vedere al cetățeanului, și nu al instituțiilor statului; să reamintim de fiecare dată că instituțiile statului sunt în slujba noastră, a cetățenilor, și nu invers.

Să nu preluăm în texte redacționale, de gata, afirmații plecate din tot felul de cancelarii și cabinete de presă, ci să stăm de vorbă, de fiecare dată, cu cei afectați direct de evenimentele care se succed și care ne pot pune în lumina cea mai potrivită nuanțele.

Să nu promovăm misticisme obscurantiste și adevăruri distorsionate de mitizări eficiente în mânarea turmei; să primeze responsabilitatea găsirii adevărului, chiar dacă, pentru moment, acesta poate părea incomod. Numai adevărul ne dă sens.

Să combatem tacit, prin ceea ce facem, amatorismul din presă, „instanțele“ – apărute ca ciupercile după ploaie în jungla digitală – care pretind a vorbi în numele presei, dar care nu reușesc să fie decât secreția unor golani.

Să păstrăm o cuvenită proporție între evenimentele negative și cele pozitive pe care le reflectăm.

Mihael BALINT