Ceahlău: Investiţii aproape finalizate, dar „scurtcircuitate” electric!

ceahlau

* Convorbire cu primarul Dan Coroamă

Rep.: Luna viitoare faceţi un an de la învestirea dumneavoastră în primul mandat de primar. Care-i „palmaresul” primului an de guvernare locală?

Dan Coroamă: Ne-am propus să facem multe lucruri bune pentru locuitorii comunei, dar banii ne ţin în loc. Austeritatea bugetară îşi spune cuvântul, parcă mai apasat pe la noi, faţă de celelalte zone rurale. În plus, noi avem contractat şi un credit bancar, la care vine lunar scadenţa. Primul an de mandat n-a fost lipsit de probleme. E drept, nici nu mă aşteptam să fie uşor. Mi-am asumat o răspundere, trebuie s-o duc până la capăt, pentru că altfel i-aş dezamăgi pe cei care mi-au acordat încrederea prin votul lor.

Rep.: De la fostul primar Costică Şchiopu aţi preluat mai multe investiţii aflate în derulare la acea dată. Unele foarte aproape de finalizare. Care mai este acum soarta lor? Vă propun să începem cu sistemul de apă potabilă.

D.C.: Ar fi trebuit să facem recepţia finală la această investiţie. Dar, încă nu-i rezolvată racordarea electrică la bazinele de apă. Lucrarea n-a fost prinsă în proiectul iniţial, iar acum nu avem banii necesari. Stăm pe loc din această cauză. Până nu finalizăm investiţia de la un capăt la altul, nu putem vorbi de darea în folosinţă a reţelei de apă potabilă din satele Ceahlău şi Bistricioara.

Rep.: Ce întâmplă cu blocul ANL?

D.C.: Din păcate şi aici ne confruntăm cu aceeaşi problemă, ca şi la aducţiunea cu apă. Nu avem banii necesari pentru racordarea blocului la sistemul de alimentare cu energie electrică. În rest sunt finalizate toate lucrările.

Rep.: Atfel spus, sunt investiţii finalizate, dar „scurtcircuitate” electric. Dacă ar fi să facem un raport între costul investiţiilor de acum şi valoarea totală a proiectelor, la ce concluzie am ajunge?

D.C.: Nu mai contează cifra rezultată din acest calcul.  Contează faptul că sunt nişte investiţii finalizate, dar care nu pot fi date în folosinţă pentru te miri ce… Până la urmă dacă raportezi câţi bani au intrat în investiţiile în sine, nişte racorduri la reţeaua de energie electrică nu sunt un capăt de ţară. Dar iată că, din această cauză, nu ne putem bucura de ceea ce este aproape gata.

Rep.: Să sperăm că am epuizat lista investiţiilor în stand by…

D.C.: Din păcate, nu! Mai avem o investiţie în derulare. Mă refer la reabilitarea unor drumuri comunale, investiţii ce urmau a fi finanţate cu bani gvernamentali. Dar ei nu vin! Este o altă investiţie blocată de lipsa fondurilor şi o altă problemă care îi doare pe localnici.

Rep.: Să vă mai întreb şi pe dumneavoastră de pârtia de schi ori era doar „obsesia” fostului primar? Mai e la „modă” ?

D.C.: Pârtia de schi este de actualitate. S-au făcut demersuri la Consiliul ştiinţific de la Parcul Naţional Ceahlău pentru trecerea anumitor suprafeţe în sfera zonelor de dezvoltare durabilă. Loc în care să se facă mult visata pârtie de schi. Ar fi o investiţie care ar atrage turiştii şi care, până la urmă, ar „scoate” bani.

Rep.: Până să vină vremea schiatului, intrăm în sezonul estival. Cum s-a pregătit întreaga comună, nu neapărat numai Staţiunea Durău, pentru a-i primi pe turiştii atraşi de frumuseţea şi de faima Masivului Ceahlău?

D.C.: Ceea ce ţine de primărie, raportându-ne la posibilităţile noastre, am făcut. Eu zic că ne-am făcut datoria, ne străduim să menţinem zona curată, să fie cât mai primitoare. În continuare o pregătim să fie cât mai atractivă pentru oaspeţii noştri. Operatorii de turism din zonă depun şi ei toate eforturile pentru promovarea unităţilor lor. Şi se vede că fac treabă, pentru că pensiunile sunt frumoase, ospitaliere şi pregătite tot anul să primească turişti.

Tina CONDREA