Ce mi-e baba Rada, ce mi-e Rada baba!

Alupului Rus, Constantin* Motto: „Minciuna este disprețuirea și oarecum nimicirea propriei tale

demnități umane“, Immanuel Kant, „Despre frumos și bine“

Titlul nu-mi aparține. El este un proverb popular. L-am ales pentru că sugerează cel mai fidel ceea ce doresc să transmit eventualilor cititori. Sunt un om „de modă veche“ și de aceea îmi place să citesc cărțile noi care apar. Zilele acestea am terminat una dintre acestea. O carte care, nici mai mult nici mai puțin ne dă o lecție de „supraviețuire“. După ce am terminat-o concluzia a fost că autorul a găsit un „contrapunct“ la faptele vieții sale conform definiției din DEX: „Prezența simultană a două sau mai multe melodii cu caracter independent“.

Nimic nou pe glob. Să ne gândim doar la Walter Hallstein, un avocat german, membru al partidului nazist, adept al legilor rasiale naziste de la Nuremberg din 1939, care mai apoi a „supraviețuit prin cultură“ (juridică) devenind primul președinte, auto-numit, al Comunității Europene. Și al cărui bust puteți să-l admirați în Parcul Herăstrău din București. Și în această carte despre care vorbeam apare și numele meu de mai multe ori. Lucru normal și onorant, dacă nu aș fi găsit o afirmație ce poate fi calificată drept o minciună „gogonată“. Adică o invenție sui-generis. E vorba de afirmația cum că „Vacanțele Muzicale“ din anii 2013 și 2014 nu s-au mai desfășurat datorită orgoliului meu. De mirare, pentru că eu eram deja de 5 ani la pensie și nu mai aveam absolut nici o putere de a influența acest lucru. Să se fi luat această hotărâre de către conducerea Centrului, ca să mă pedepsească știind cât țin la acest „brand“ al județului Neamț? Să fie neinformat autorul aserțiunii că la mijloc ar fi „orgoliul meu“? Personal, cred explicația este mult mai simplă. Ea se găsește în proiectul de management prin care directoarea a câștigat concursul și a ocupat postul. În această lucrare la capitolul privind manifestările culturale ce se vor organiza nu se amintește nimic despre „Vacanțele Muzicale la Piatra Neamț“. Programele și proiectele propuse la paginile 17, 18, 19 și 20 nici nu pomenesc de „Vacanțe Muzicale“. Reproducem titlurile proiectelor după cum sunt transcrise la „denumire proiect“: „Vedeam Ceahlăul la apus“; Suflet de artist; EVENT ARTS FOMARE PRO-CULT; Meșteri & Maeștri. Miniaturi artistice; Viziuni paralele; Mereu aproape…; “Se mișcă țara…“. Nici un proiect cu denumirea „Vacanțele Muzicale“!

Și, spre cinstea ei, doamna directoare, nou instalată la conducerea Centrului, s-a ținut de cuvânt. Să nu fi cunoscut oare autorul lucrării la care ne referim conținutul Proiectului de management?

De mirare este și faptul că într-o scrisoare, publicată în anexele cărții și adresată Doamnei directoare, autorul nu îi cere să introducă în lista de proiecte și „Vacanțele Muzicale“. Lipsa „Vacanțelor“ din Proiectul de management dovedește cu prisosință că afirmația cum că „Vacanțele Muzicale“ au fost suspendate în anii 2013 și 2014 de Alupului este o minciună sfruntată. O manipulare în stil comunistoid a adevărului în scopul de a discredita un om. Și atunci cum mai poate vorbi de demnitate, pe care o afirmă cu nonșalanță în titlul lucrării?!

C.H. ALUPULUI RUS