Ce iz are mâncarea din zonele de agreement?…

mancareÎn această perioadă caniculară, comisarii pentru protecţia consumatorilor s-au abătut şi asupra unităţilor de alimentaţie publică şi a chioşcurilor din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum şi din zonele de agrement, parcuri de distractie şi debarcadere.

În perioada 01.07 – 17.07.2015, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control privind verificarea modului de respectare a conformităţii, calităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor din zonele menţionate. Cu această ocazie au fost depistate deficienţe la aproape 70% dintre cei verificaţi.

Principalele abateri constatate se referă la utilizarea de materii prime sau vânzare de produse care prezentau data durabilităţii minimale depăşită, lipsa informaţiilor obligatorii:lipsa listei meniu, a ingredientelor şi a cantităţii nete a produselor preparate, lipsa preţurilor/ unitate de măsură, lipsa afişării preţurilor, lipsa elementelor de identificare şi caracterizare a produselor oferite spre comercializare sau a materiilor prime care intră în componenţa preparatelor, lipsa traducerilor; înscrisuri ce induceau în eroare consumatorii cu privire la provenienţa ingredientelor folosite,

depozitarea  necorespunzătoare a produselor oferite spre vânzare, cât şi a materiilor prime- schimbarea stării termice a materiilor prime, depozitarea produselor la temperatura mediului ambiant, deşi indicaţiile producătorului menţionate pe etichete era de „ la  loc uscat şi răcoros”, lipsa monitorizării temperaturilor în spaţiile de depozitare.

Mai exact, în unităţi de alimentaţie public din Neamţ s-au găsit cârnaţi subţiri cu data durabilităţii minimale depăşită de 11 zile; îngheţata vrac, diverse sortimente, fără a se indica, pe eticheta de prezentare, denumirea sortimentului, data limită de consum şi componentele alergene.
Comisarii din Neamţ au depistat şi faptul că în unele liste cu meniu nu sunt menţionate cantităţile nete/porţie la  preparatele ciorbe, deserturi, băuturi răcoritoare, vinuri. S-a mai depistat , la vânzare, muşchi crud uscat feliat, ambalat în caserole a 80 grame, fără a avea imprimată data durabilităţii minimale. De asemenea s-a mai constat în unele locaţii lipsa afişării marcajelor privind destinaţia spaţiilor pentru nefumători/ fumători .
Comisarii au mai depistat alimente depozitate în alte condiţii decât cele prevăzute de producător , mai exact se practică schimbarea stării termice a produselor din carne (cârnaţi, costiţă afumată, respectiv produse din carne feliate), prin congelare în unitate.

G.N.