CE FACI ÎN PIATRA NEAMȚ DACĂ ÎȚI CRAPĂ MĂSEAUA? / Consultaţii stomatologice în regim de urgenţă la Spitalul Judeţean

stomatolog* Nou: de la 1 februarie se va putea lucra în două ture

Puţină lume ştie că urgenţele medicale stomatologice pot fi rezolvate, în regim gratuit, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Există, însă, o problemă, care se va rezolva peste câteva zile. Serviciile medicale de urgenţă pentru pacienţii internaţi şi pentru bolnavii care vin direct de acasă sunt asigurate de singurul medic dentist care a acceptat o leafă de… bugetar. Deci nu se poate lucra în schimburi, iar dacă-ţi „crapă măseaua” în afara orelor de program rămâi la mâna stomatologilor din privat, care tarifează tot. Mai exact, Cabinetul de medicină dentară, aflat în structura Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ este deschis lunea, miercurea şi vinerea între orele 15-22 şi în fiecare marţi şi joi- în intervalul 8- 15.

Deocamdată, numai dr. Marilena Pinău acordă servicii stomatologice în caz de urgenţă, însă potrivit managerului SJU Neamţ, dr. Ioan Lazăr, de la 1 februarie 2015 va mai fi angajat un dentist, pentru a se putea lucra în schimburi. Mai exact, programul va fi zilnic, de dimineaţa până seara.

Serviciile în regim de urgenţă care se pot acorda în cadrul Cabinetului de stomatologie sunt multiple. Spre exemplu, dacă o persoană se prezintă cu hemoragie postextracţională, medicul poate interveni cu sutură. Se poate efectua şi tratamentul de urgenţă pentru traumatisme maxilo-faciale, care constă în hemostază şi imobilizări temporare, iar pentru pericoronarită se aplică tratament antiinflamator, incizie şi drenaj.

Lista serviciilor medicale care pot fi acordate în Cabinetul de Stomatologie din structura UPU cuprinde şi spălături în caz de stomatite acute şi gingvostomatitele ulceronecrotice, aplicarea de pansamente calmante şi extirpare în caz de pulpită acută, drenaj endodontic şi osectomie în caz de paradontită acută, incizie şi drenaj în situaţii de absces vestibular, palatinal ori paradontal, precum şi spălături- eventual chiuretaj dacă pacientul este diagnosticat cu alveolită.

Pacientul va primi serviciile ulterioare, de lungă durată, în altă parte, la cabinetul stomatologic ales de acesta. În judeţul Neamţ sunt peste 70 de cabinete stomatologice aflate în contract de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ, însă sumele lunare primite pentru servicii de medicină dentară sunt foarte mici comparativ cu nevoile reale ale populaţiei. Finanţarea oscilează între 1.000 şi 4.000 de lei per cabinet, în funcţie de dotări, personal şi alte criterii stabilite prin lege.

Geanina NICORESCU