Cazuri noi de infecție cu HIV

hivO nouă statistică privind cazurile de HIV/SIDA din România a fost efectuată recent. Rezultatul este unul îngrijorător. Pentru că numărul cazurilor noi este în creștere. Numărul bolnavilor cu HIV/SIDA în România depășește 12.000, dintre care 524 sunt cazuri noi care au fost depistate anul trecut.

Printre bolnavii nou depistați se află și 24 de nemțeni. Numărul poate părea scăzut, însă fără o protecție riguroasă, riscurile de infectare a populației sănătoase sunt foarte mari.

„La sfârșitul anului 2015 se aflau în evidență un număr de 440 cazuri în viață, din care 277 în stadiu de boală SIDA. În 2015 s-au înregistrat 24 cazuri noi și 4 decese“, se menționează în Sinteza stării de sănătate a populației și activității medico-sanitare 2015, elaborată de Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Informațiile de la DSP Neamț subliniază că și în anul 2014 au fost înregistrate cazuri noi, 20 la număr, cu 10 mai multe decât cele depistate în anul 2013.
După prima raportare a SIDA, la începutul anilor 1980, numărul cazurilor noi a crescut exploziv în Europa, ajungând, la mijlocul anilor 1990, la 37 de cazuri noi la un milion de locuitori, de aproape trei ori mai mult decât rata de incidență din 2008, de exemplu, când s-au înregistrat 12,7 cazuri noi la un milion de locuitori ai UE.

Campaniile anti-SIDA prin care opinia publică a fost sensibilizată cu privire la această problematică și educată în mod corespunzător au contribuit la o scădere constantă a numărului de cazuri HIV noi.

Aceste campanii au semnalat îndeosebi necesitatea folosirii prezervativului în cazul relațiilor noi sau pasagere și au evidențiat pericolul consumului de droguri, mai ales pe cale injectabilă, cu folosirea în grup a acelor și seringilor.

Strategia pentru prevenirea HIV-SIDA pe perioada 2011-2015, elaborată de UNAIDS, arată că mai mult de 7.000 de persoane sunt infectate cu HIV în fiecare zi, lucru care poate fi combătut printr-o educație adecvată atât în ceea ce privește viața sexuală, cât și referitoare la consumul de droguri. În 2009, nu mai puțin de 1,8 milioane de persoane au murit de SIDA, arată UNAIDS. Strategia mai prevede accesul universal la terapia antiretrovirală, reducerea la jumătate a numărului deceselor cauzate de tuberculoză în rândul persoanelor infectate cu HIV, includerea acestor persoane în toate strategiile naționale de protecție socială, reducerea transmiterii HIV în rândurile tinerilor și ale homosexualilor, eliminarea transmiterii virusului de la mamă la făt.

Geanina NICORESCU