„În cazul diabeticului, aplic proceduri care previn scăderea vederii“

cristal vision * La chirurgie ajung cazurile neglijate * Interviu cu dr. Cristina Ghindea, șefa Clinicii de oftalmologie CRISTAL VISION din Piatra Neamț

La nici două luni de la deschidere, Clinica de oftalmologie CRISTAL VISION din Piatra Neamț și-a căpătat, deja, un renume. Datorită specificului său aparte, a aparaturii de ultimă generație și, mai cu seamă, a climatului primitor și a profesionalismului doctoriței Cristina Ghindea, pacienții au certitudinea că sunt tratați la fel ca într-un centru universitar. De altfel, medicul oftalmolog a învățat de la cei mai buni (mentor fiindu-i șefa de secție de la Spitalul Militar Cluj, dr. Monica Gavriș) și are experiența clinicilor din Cluj, la care a renunțat pentru a veni la Piatra Neamț, pe meleagurile sale natale, fiind pregătită să le ofere nemțenilor servicii medicale de cea mai înaltă performanță. Dr. Cristina Ghindea se ocupă în special de un segment distinct în cazuistica medicală de profil, cel al BOLNAVILOR DE DIABET.

Reporter: Care este cea mai problematică afecțiune oculară în cazul diabetului?

Dr. Cristina Ghindea: Cea mai problematică afecțiune este retinopatia diabetică. Pentru că, în stadiile avansate, este greu de controlat și poate duce la pierdere de vedere, permanent și ireversibilă. În retinopatia depistată devreme semnalez, în primul și-n primul rând, că diabetul nu este bine ținut sub control și atunci, dacă se iau măsuri suplimentare, prin dietă, prin exerciții fizice, retinopatia diabetică poate fi efectiv staționată din evoluție sau chiar regresată. Asta dacă diabetul este mai bine controlat, dacă efectiv cauza este mai bine controlată. Acesta este primul pas. Atunci când îi spui omului că are niște hemoragii în fază incipientă, atunci el conștientizează mai mult starea sa și realizează că trebuie să fie mai atent la modul în care se comport cu propriul organism. În retinopatiile diabetice mai avansate, vederea începe să fie afectată, în sensul că scade acuitatea vizuală și, când ajungem la acest stadiu, lucrurile sunt mai greu de controlat. În stadiile avansate pot apărea dezlipiri de retină, poate apărea glaucomul neurovascular, hemoragie intraoculară. În aceste cazuri se practică fotocoagularea laser a retinei. Adică se arde, cu ajutorul undei laser, retina care este afectată de diabet, ca să nu dea complicații. Se mai practică injecții intraoculare cu substanțe care induc remisia neovaselor care apar în retinopatia diabetică avansată, remisia vaselor care sunt responsabile de complicațiile grave ale diabetului ocular.

Rep.: Prin ce se deosebește patologia diabeticului și cum ajutați bolnavul să-și mențină vederea nealterată?

Dr. Cristina Ghindea: Sunt intervenții, precum cele cu laser, care ajută pacientul să nu ajungă la complicații. Adică preventiv, pentru a nu se ajunge în stadiile severe. Nu se face pentru ca pacientul să vadă mai bine, ci pentru a prezerva vederea pe care o are. Acesta este scopul laserului și scopul, în general, al tuturor controalelor și al tuturor evaluărilor și tratamentelor: de a preveni scăderea vederii. După ce a scăzut, este mai greu să o recuperezi și să o menții. De aceea, dacă se iau atitudini înainte ca vederea să scadă, atunci nu se ajunge la intervenții chirurgicale sau până la orbire.

Rep.: Cum poate ști diabeticul că are nevoie de aceste ședințe cu laser?

Dr. Cristina Ghindea: Pacientul cu diabet este trimis periodic la fundul de ochi, de către medicul diabetolog. Nu după ce i-a scăzut vederea. Pur și simplu el vine la control și, în funcție de starea fundului de ochi, se intervine sau nu. Cu cât este mai afectat și mai la risc, bolnavul este chemat la controale mai dese. Cu cât problema este mai bine ținută sub control sau sunt semne de afectare mai puține, cu atât controalele se fac mai rar. Tocmai pentru a surprinde exact stadiul. Este periculos să-l lași pe pacient fără tratament.

Rep.: Ce înseamnă fundul de ochi în retinopatia diabetică?

Dr. Cristina Ghindea: Fundul de ochi este foarte important pentru că numai așa se poate face controlul diabetului, control ce duce la păstrarea vederii. Asta trebuie să rețină pacientul: când am diabet, trebuie să-mi fac fundul de ochi și, cu cât diabetul este mai bine ținut sub control, cu atât riscul ca să am probleme de vedere este mai mic.

Rep.: Care sunt riscurile, ce probleme ar putea apărea?

Dr. Cristina Ghindea: Scăderea vederii, care poate fi lentă, în edemele maculare, sau bruscă, în hemoragii intraoculare. Când apar hemoragii intraoculare efectiv se umple ochiul cu sânge și atunci e ca și cum te-ai uita printr-un borcan cu sânge și nu mai vezi nimic. Sau se mai poate produce dezlipirea de retină tracțională. În cazurile de dezlipire de retină sau hemoragiile intraoculare vechi se indică chirurgie vitreo-retiniană. Dacă urmărirea este constantă și tratamentul laser sau antiinflamator este efectuat la timp, se previn complicațiile grave, care necesită chirurgie. Deci, la chirurgie ajung cazurile neglijate. Și apoi vine omul și spune „dau orice, numai faceți-mă să văd!“ Adică pentru un laser, înainte, nu vine să dea 100 de lei, dar după aceea, ar da milioane ca să vadă. Și problema e că în unele cazuri chiar nu se mai poate face nimic. Diabeticii nu realizează că se poate ajunge în acest punct.

Rep.: Pe această patologie, care a fost cel mai grav caz cu care v-ați confruntat?

Dr. Cristina Ghindea: Am avut un pacient care și-a pierdut un ochi. La 50 de ani, pe fondul unei retinopatii diabetice foarte agresive, a făcut un glaucom neurovascular atât de urât, încât ochiul a trebuit scos pentru că nu mai suporta durerea. Acum are proteză. Glaucomul neurovascular este foarte greu de controlat. Mai ales după ce tot ochiul este invadat. Celălalt ochi este și el afectat de o retinopatie diabetică foarte agresivă. I-am făcut laser, iar dacă în mod normal se face în 5 ședințe, pentru a acoperi toată retina periferică, lui i-am făcut laser doi ani la rând, lună de lună. Deci am intrat într-o bătălie „corp la corp“ cu retinopatia diabetică. Am zis ori noi, ori ea. Și până la urmă a cedat. După doi ani! Dacă în mod normal unui pacient i se fac 5 ședințe laser, cred că lui i-am făcut vreo 30. Deci te adaptezi întotdeauna la caz. Este cazul cel mai grav pe care-l am și care a ajuns, acum, să fie sub control.

Rep.: Cei mai predispuși la afecțiuni oculare sunt diabeticii de tip I sau cei de tip II?

Dr. Cristina Ghindea: Diabetul este de două tipuri: de tip I și de tip II. Diabetul de tip I de obicei apare la persoane mai tinere. Dă mai devreme retinopatie diabetică și forme mai grave de retinopatie diabetică. Deci tinerii sau copiii care au diabet trebuie urmăriți la fundul de ochi! Pentru că riscul să apară retinopatie diabetică este mai mare decât la cei care au diabet de tip II, adică la cei la care a apărut această boală mai târziu și nu au valori glicemice atât de mari. În diabetul de tip II valorile glicemice sunt mai mici.

Rep.: Care sunt afecțiunile oculare dezvoltate de diabetici, în cazuistică?

Dr. Cristina Ghindea: La pacientul cu diabet apare mai des cataracta. De asemenea, la pacienții cu diabet riscul de a dezvolta glaucom este mai mare. De obicei, diabetul accentuează și problemele circulatorii. Diabetul zaharat este cel care, la orice organ te-ai adresa, complică tabloul. În diabet, partea de intervenții este controlul fundului de ochi, măsurarea presiunii intraoculare, efectuarea tratamentului când este indicație și amânarea este un mare dușman în acest caz.

Clinica „Cristal VISION“ funcționează într-un spațiu special amenajat pentru intervenții cu laser, chirurgicale și tratamente, modern și dotat cu echipamente oftalmologice de ultimă oră. Clinica se află în Piatra Neamț, pe Bulevardul Decebal, nr.2, bl. H3, vizavi de Muzeul de Istorie.

Geanina NICORESCU