„Căutătorii de comori” ai comunei Hangu

Muzeu de etnografie HanguCopiii din comuna Hangu pun umărul la înfiinţarea unui Muzeu de Etnografie, care să cuprindă cele mai valoroase obiecte păstrate în lăzile de zestre ale bunicilor. Intitulat «Căutătorii de comori», proiectul a fost lansat încă din luna decembrie a anului trecut, sub coordonarea bibliotecarilor de la Biblioteca Comunală Hangu.

„Prin acest proiect urmărim să motivăm copiii să caute în podurile caselor bunicilor sau vecinilor lor lucruri vechi, fotografii, costume populare, dar şi alte obiecte care vorbesc despre istoria locului şi să le aducă la bibliotecă. Deja am adunat multe obiecte de acest fel, iar acum încercăm, împreună cu voluntarii, să le recondiţionăm şi să le expunem în viitorul muzeu”, ne-a spus Lidia Pântea, bibliotecară la Biblioteca Hangu.

Efortul micilor „căutători de comori” nu va rămâne nerăsplătit, aceştia urmând a primi în dar cărţi noi, din partea fundaţiei Mereu aproape, în cadrul unui alt proiect derulat de biblioteca Hangu, intitulat «Cărţile mai aproape de copii».

„Cu o parte din cele 2000 de cărţi primite am înfiinţat deja un Centru de lectură la Şcoala Buhalniţa, restul cărţilor urmând a fi distribuite copiilor merituoşi ai comunei, precum şi acestor căutători de comori, atât de ataşaţi de tradiţiile satului românesc de altădată”, a adăugat Lidia Pântea.

„Căutătorii de comori” au primit şi un sediu pentru viitorul lor muzeu, care va funcţiona în clădirea fostei Primării. „Clădirea a fost renovată şi a primit destinaţia de bibliotecă. Vom duce acolo o parte din cărţi, iar o jumătate din clădire va fi rezervată acestui muzeu”, a menţionat Lidia Pântea.

Obiectele tradiţionale vor fi completate de o expoziţie de fotografii aparţinând Fundaţiei Culturale „Gavriil Galinescu”, fotografii care vorbesc despre istoria comunei dinainte de strămutare şi despre dramele pe care le-au trăit hanganii.

Fundaţia a fost înfiinţată la sfârşitul anului 2005, ativitatea sa legându-se de figura lui Gavriil Galinescu, dirijor, profesor, folclorist, muzicolog şi compozitor de seamă, născut la 25 decembrie 1883 în comuna Hangu, judeţul Neamţ. Primul preşedinte al fundaţiei a fost, în perioada 1995 – 2008, învăţătorul pensionar Teoctist Galinescu, cel care a asigurat apariţia şi editarea publicaţiei trimestriale „Ţara Hangului”, remarcabilă prin valoarea memorialistică şi etnografică locală.

Activitatea fundaţiei nu s-a rezumat numai la apariţia revistei, incluzând şi alte activităţi etno-culturale precum: pregătirea unor spectacole, editarea şi reeditarea unor publicaţii, valorificarea unor vechi documentaţii topografice ale zonei, precum şi organizarea unor expoziţii foto pe diferite tematici.

Irina NASTASIU