CASA RAI, LOCUL UNDE AU COBORÂT ÎNGERII

rai 1Cum e să rămîi fără părinți, ori să ai părinți iresponsabili, și viitorul să ți se surpe brusc, fără speranță?

25 de destine și-au regăsit speranța la CASA RAI din Dobreni, locul unde administratorii s-au transformat în părinți, unde casa de copii a devenit  ”acasă”, unde ți se dă totul dar te și învață valoarea lucrului primit.

CASA RAI a luat ființă  în 1999, ca parte a Asociației Betesda Maranatha, după numele scăldătorii biblice în care ”un înger al Domnului  se cobora din cînd în cînd și tulbura apa. Și primul care intra în ea se  făcea sănătos”.

Sîntem creștini, dar casa nu este arondată vreunui cult sau biserici. Numele său, Rai,  vine de la Raymond, fondatorul asociației”, spune directorul așezămîntului, Mihai Gavril.

La început au fost 8 copii, parte din ei cazuri sociale care au făcut vîlvă  la vremea respectivă : tată bețiv și agresiv și-a omorît soția și a lăsat copiii pe drumuri. Sau – mamă singură, bolnavă, moare în sărăcie și lasă 2-3 copii după ea. Politica acestui tip de protecție a fost ca, pe cît posibil, să nu despartă frații.

Un alt fel de protecție

”Îi preluăm, în unele cazuri, de la grădiniță, și îi ducem pînă la facultate. Doi dintre copiii noștri sînt acum la facultate: unul la studii sociale, celălalt la ASE. Două fete fac școala post-liceal sanitară, 5 sînt liceeni și restul la școala generală din comună”.

Față de politica oficială, unde protecâia se termină la 18 ani – ca și cum la această vîrstă ești numai bun de aruncat în viață – la CASA RAI ajutorul continuă: ”De regulă, protejăm și familiile și căminele celor care  au plecat, în limita posibilităților. Încercăm să menținem atmosfera de familie, aceeași în care au crescut. De exemplu, avem acum un caz în care soțul unei fete care a fost la noi, are probleme. Au împreună 3 copii. Ne străduim să îi ajutăm să găsească servici sau locuință, să aibă unde să stea”, a spus Mihai Gavril.

Către facultate sau munca mîinilor – sînt decizii care se iau în comun, fiecare după cît poate. Unii nu au deloc tragere la carte și sînt canalizați spre partea practică.

Învață de mici că pe lîngă drepturi au și obligații. Așezămîntul , în cea mai mare parte, se autosusține. Este o gospodărie mare și frumoasă: trei vaci cu lapte, un cal, 8 porci, 30 de cruci, 50 de găini, grădină de zarzavat. Acareturi, spații de joacă, într-un cuvînt, acasă.  ”Copiii sînt implicați în gospodărie pe toate palierele. Avem și un atelier de creație, avem activități care de care mai diverse.  Vom merge în excursie la Brașov și la Castelul Bran, vom stabili anumite  trasee”, spune M. Gavril.

Cine dă banii pentru un astfel de așezămînt?

Banii vin din 3 surse: Germania, America și Elveția. ”Fiecare dintre ei sponsorizează o gurpă. Noi am împărțit copiii în trei grupe. Ne descurcăm, dar sîntem tot timpul la limită. Dacă nu ar fi această autogospodărire, nu cred că am fi funcționali. Ne mai ajută și oameni de afaceri cu suflet și cu mînă largă, ne mai ajută chiar și oameni din sat, oameni simpli, care donează produse alimentare. Dacă cineva din cei care citesc articolul dumneavoastră vor să ne ajute…”

Biserica, cea din familie

Cu toate că administratorii CASEI RAI sînt în cultul creștin după evanghelie, copiii respectă practica familiilor de unde provin. ”La școală, religia este predată de părintele din comună, Coșofreț”, a spus M.G.

Mariana OLTEAN TUDOSE