Casa de Sănătate a chemat în instanţă DSP şi Colegiul Medicilor 

CAS* CAS a formulat cerere de chemare în garanţie a instituţiilor cu reprezentanţi în Comisia Paritară care a redus sporul de rural unui medic de familie

* Doctorul cere daune morale de un miliard şi jumătate de lei vechi

Procesul intentat Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ de cunoscutul medic de familie Filip Panait capătă noi valenţe. Zilele trecute, după un an de foieli în intanţă, CAS a chemat în garanţie nu mai puţin de 4 entităţi juridice care au concurat, prin reprezentanţii lor în Comisia Paritară, la reducerea masivă a unor sporuri de rural.

„Am cerut  150 de mii de lei drept daune morale iar acum, când cei de la CAS văd că pierd procesul, au chemat în garanţie Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, Colegiul Medicilor Neamţ, Asociaţia Patronală a Medicilor de Familie din Neamţ şi Asociaţia Profesioanlă Judeţeană a Medicilor de Familie Neamţ, care au avut reprezentanţi în Comisia Paritară de la acea vreme. În cadrul şedinţei de ieri de la Tribunalul Neamţ a fost aprobată cererea de chemare în garanţie”, ne-a declarat dr. Panait.

Potrivit legii, chemarea în garanţie este o formă de participare a terţilor la activitatea judiciară care conferă uneia din părţi posibilitatea de a solicita introducerea în proces a acelor persoane care ar avea obligaţia de garanţie sau de despăgubire în ipoteza în care partea respectivă ar pierde procesul.

Dintre toţi medicii afectaţi de Hotărârea Comisiei Paritare nr.4 din 2013 numai doctorul Filip Panait de la Bâra a dat în judecată Casa de Sănătate, considerându-se „victimă a unei decizii ilegale şi abuzive, deoarece condiţiile de muncă nu s-au schimbat semnificativ”.

Procesul se află în derulare la Tribunalul Neamţ- Sectia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal. Medicul susţine că i-au fost aduse grave prejudicii materile prin diminuarea veniturilor cu cel puţin 40% din ceea ce primea înainte ca acea Comisie Paritară de la CAS să interpreteze, în opinia sa,  în mod eronat legislaţia în vigoare şi informaţiile preluate de la Agentia Judeţeană de Plăţi Neamţ.

„Reducerea sporului de rural a fost făcută în ideea că numărul asistaţilor sociali, beneficiari ai Legii 416/2001 ar fi mult mai puţini decât i-am raportat noi, ceea ce nu este adevărat. Legea spune că doar primăriile au evidenţa exactă a numărului de beneficiari ai Legii 416/2001”, a mai spus medicul de la Bâra.

Dr. Panait este hotărât să meargă până la capăt cu acest proces, iar dacă va pierde, susţine că va fi nevoit să renunţe la două puncte de lucru, cele de la Boghicea şi din Slobozia. „Eu fac eforturi mari să păstrez aceste două cabinete din localităţi izolate şi am noroc de sprijinul oferit de primăriile din zonă. Să renunţ la cele două cabinete şi să rămân doar cu cel de la Bâra, unde sunt titular, ar fi o soluţie radicală, pe care nu mi-o doresc, pentru că este vorba despre localităţi unde sunt peste 100 de copii de 0-3 ani, din care 30 sugari, care au nevoie de supraveghere permanentă”, a conchis dr. Panait.

Următoarea înfăţişare a părţilor din proces va fi 25 martie 2014.

Geanina NICORESCU