Casa de Cultură, imagine tot mai jalnică: Unde e directorul gospodar?

Casa de Cultură din Piatra Neamţ se scufundă pe zi ce trece în nepăsarea celor care ar trebui să aibă grijă de ea. Sau, ca orice instituție, se confundă cu spiritul gospodăresc al celui care o conduce – director Stelian Grigore!

Ca un petec în centrul municipiului Piatra-Neamţ, instituţia de cultură găzduieşte mai mult activităţi care nu au nimic în comun cu menirea sa. Şi atunci când sala de spectacol se bucură de prezenţa unei trupe de teatru sau de muzică, o face doar pentru că artiştii vin ei la Piatra-Neamţ, şi nici pe departe pentru că ar exista un manager care să-şi dorească o vibraţie artistică.

Cum altfel s-ar explica, spre exemplu, că pe faţada Casei de Cultură stau tot felul de reclame, dar nu şi-a mai găsit loc sigla ”Companiei Teatrul Vostru – Draga Olteanu Matei”? Sau cum altfel, logo-ul celebrului Festival de Teatru ”Yorik” zace aruncat în afara instituţiei, bătut de ploaie şi de vânt, aşteptând să fie dus pe-un rachiu la un centru de colectare a fierului vechi.

Hidoşenia Casei de Cultură nu se-arată doar pe-afară, nu doar prin geamuri sparte sau cărămizi ce stau gata să cadă în capul celor care vin pe la diversele societăţi sau baruri aciuate pe niscaiva parale în clădire. Interiorul este depăşit de vreme şi de vremuri, şi probabil directorul e la fel de depășit şi el. Scaune rupte, parchet găurit, pereţi murdari, miros de putregai.

Casa de Cultură are şi site web, ca să ţină pasul cu tehnologia, dar este un site ”subţire”, instituţia neavând ce prezenta. Totuşi, se face recurs la istorie: Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra-Neamţ s-a născut pe data de 30 martie 1962, odată cu semnarea de către Gheorghe Gheorgiu-Dej a decretului prin care Clubul Muncitoresc Piatra-Neamţ începea construcţia actualei clădiri în care instituţia noastră îşi desfăşoară şi în prezent activitatea”.

Tovărăşească amintire! Probabil că și decorul de pe pereți, și scaunele și restul dotărilor sunt menținute în acest hal tot în virtutea conservării amintirilor. Că despre performanțe manageriale sau gospodărești vorbesc imaginile de la sine…

 

Gabriel APETRII