CAS Neamţ îndeamnă medicii de familie să-şi consulte preventiv pacienţii

CAS* Conform noului Contract Cadru, doctorii pot trimite asiguraţii la analize dacă suspectează o problemă de sănătate

Reprezentanţii CAS Neamţ atrag atenţia medicilor de familie din judeţ asupra faptului că sunt obligaţi prin noul Contract Cadru să acorde consultaţii preventive odată la 3 ani sau anual persoanelor înscrise pe liste, în funcţie de grupa de vârstă din care face parte fiecare. Reprezentanţii CAS le recomandă, totodată, să completeze corect biletele de trimitere prin care recomandă investigaţii paraclinice, mai exact să nu completeze niciuna dintre căsuţele de la câmpul „tip diagnostic”.

„În cadrul consultaţiilor preventive se pot elibera atât bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi prescripţii medicale pentru profilaxia anemiei la gravide şi a rahitismului şi anemiei la sugari, utilizând codul 999 la coduri de boală. Prin urmare, în cazul investigaţiilor medicale paraclinice recomandate de medicii de familie ca urmare a consultaţiilor preventive, pe biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice codul de diagnostic ce se completează este 999, fără a se completa niciuna dintre căsuţele de la câmpul „tip diagnostic”. „, se arată în comunicatul CAS Neamţ.

Asiguraţii de 18 – 39 de ani, care nu prezintă simptomele vreunei afecţiuni, se pot prezenta la medicul de familie pentru o „scanare” clinică o dată la trei ani. Prevederile sunt cuprinse în normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale – de bază (pentru asiguraţi) şi minimal (pentru neasiguraţi) – şi a Contractului-Cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014 – 2015.

Printre noutăţile aduse de aceste prevederi legislative noi se numără prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care a intrat în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie. În cazul în care medicul de familie va suspecta existenţa unei boli, respectivul pacient va veni la control anual şi va benficia de investigaţii pentru stabilirea diagnosticului.

Persoanele peste 40 de ani fără simptome de boală vor beneficia de consultaţii preventive în fiecare an. Medicii vor face evaluarea bolnavului prin completarea unei riscograme şi prin încadrarea pacientului, în fiecare caz, într-o categorie de boală.

Copiii asiguraţilor vor beneficia de consultaţii periodice active preventive la externarea din maternitate şi la o lună, la domiciliul copilului la 2, 4, 6, 9, 12,15, 18, 24 şi 36 de luni. Copiii cu vârsta între 4 şi 18 ani vor beneficia de consultaţii preventive o dată pe an. Femeile însarcinate sunt luate în evidenţă în primul trimestru. Acestea trebuie să beneficieze lunar de supraveghere, din luna a 3-a până în luna a 7-a, şi de doua ori pe lună din luna a 7-a până în luna a 9-a. Gravida beneficiază de testare pentru HIV, hepatita de etiologie virală cu virus B şi C, consiliere pre şi post testare HIV.  Ulterior, lehuza beneficiază, cel puţin teoretic şi conform legii, de vizite ale medicului de familie în urmatoarea lună de la naştere.

 

Geanina NICORESCU