CAS Neamț cheamă furnizorii la ședințe informative: ce au voie să facă și ce nu

cas1Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Neamț a pornit o campanie de informare a furnizorilor de servicii medicale, dispozitive și medicamente cu care se află în relație contractuală, inclusiv a celor care derulează programe naționale de sănătate.

„Vor fi discutate aspecte privind derularea contractelor de furnizare de servicii medicale, dispozitive și medicamente și respectarea obligațiilor contractuale. Ședințele vor avea loc cu respectarea unui calendar, în ziua de luni, 14 martie 2016, la ora 12, fiind invitați la ședință, la sediul CAS Neamț, reprezentanții unităților sanitare cu paturi, la ora 14- reprezentanții furnizorilor de servicii medicale de dializă, iar la ora 15 sunt chemați la discuții reprezentanții legali ai furnizorilor de dispozitive medicale aflați în relație contractuală cu CAS Neamț“, a precizat ec. Marieana Atomulesei, președinte director-general al CAS Neamț.

Marți, 15 martie, ședința se mută la sediul Direcției Agricole Neamț, unde sunt așteptați reprezentanții legali ai furnizorilor de medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate; în aceeași zi, dar ceva mai târziu, reprezentanții CAS Neamț se vor întâlni cu furnizorii de servicii medicale paraclinice, clinice, recuperare medicală, îngrijiri la domiciliu, stomatologie. Pe 18 martie, tot la Direcția Agricolă, vor fi așteptați medicii de familie.

Deocamdată, contractele de furnizare a serviciilor medicale semnate între părți se bazează pe condițiile contractului-cadru de anul trecut, fiind prelungite prin acte adiționale, dat fiind faptul că noul contract-cadru nu a fost definitivat. De fapt, de aproape jumătate de an oficialii din Sănătate se chinuiesc să perfecteze condițiile acordării asistenței medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în anii 2016-2017. În data de 11 martie 2016 Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat, pe site-ul propriu, „varianta actualizată a Proiectului de Ordin al Ministerului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Sănătate privind Contractul cadru 2016-2017“.

Potrivit acestui proiect, au fost revizuite pachetele de servicii precum și condițiile acordării serviciilor medicale, dar și modul de plată a acestora. Medicii de familie vor fi informați că valoarea minimă garantată a punctului „per capita“, adică per persoană înscrisă, va crește de la 4,00 lei la 4,05 lei, iar valoarea minimă a punctului per serviciu medical rămâne la valoarea de 1,9 lei.

* Medicul de familie poate fi schimbat mai devreme de 6 luni la mutarea în altă localitate

Potrivit noilor reglementări, apar noutăți în ceea ce privește posibilitatea schimbării medicului de familie mai devreme de 6 luni. Orice persoană va putea cere transferul la alt doctor de familie mai devreme de jumătate de an de la înscriere dacă își schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta.

Pe lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din policlinică a fost inclusă insuficiența respiratorie cronică severă. S-au introdus la gratuitate și noi investigații: RMN sâni nativi – 450 lei și RMN sâni nativi și cu substanță de contrast – 700 de lei.

Trebuie subliniat că, pentru copiii de 6-9 ani, la consultația preventivă se adaugă screeningul obezității și evaluarea dezvoltării pubertare. Pentru copiii de 10-17 ani, în consultația preventivă se includ: consiliere și screening BTS, recomandare VDRL, screeningul depresiei, informarea fetelor și a părinților acestora privind beneficiile vaccinării opționale anti-HPV, dar și consiliere pentru planificare familială pentru adolescenții care au început viața sexuală.

În pachetul de servicii de bază, în cadrul serviciilor preventive și profilactice, pentru copiii 0-18 s-au modificat grupele de vârstă, astfel încât pentru copii de 2-5 ani în vederea screeningului rahitismului medicul de familie poate recomanda și fosfor și fosfatază alcalină, la grupele 6-9 ani și 10-17 ani- profilaxia sindromului dismetabolic se face nu numai pentru copii cu indice de masă corporală crescut, ci și la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială, pentru adultul asimptomatic cu vârstă între 18 și 39 de ani și peste 40 de ani nu se mai recomandă electroforeza proteinelor serice. Se precizează că, în cadrul activităților de suport, adeverințele medicale pentru înscrierea în colectivitate se eliberează la efectuarea examenelor anuale de bilanț ale preșcolarilor și elevilor și numai la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ, iar avizele epidemiologice- pentru (re)intrare în colectivitate.

* Asigurații vor beneficia de evaluare a riscului oncologic

În riscogramă vor fi consemnați factorii de risc ce ar putea duce la îmbolnăvirea de cancer: antecedente personale și la rudele de gradul I, expunerea profesională sau prin stilul de viață. Ulterior, se asigură includerea persoanelor eligibile pentru intervenții de screening populațional în programele naționale de sănătate adecvate, trimiterea persoanelor cu risc înalt pentru evaluare și monitorizare de specialitate, iar ca intervenții preventive recomandarea femeilor cu vârste între 25-39 de ani să se supună testului Babeș-Papanicolau – prin care pot fi depistate leziuni canceroase pe colul uterin.

Geanina NICORESCU