CAS Neamţ avertizează: 5 produse farmaceutice cu noi contraindicaţii

contraindicaţiiCu toţii ştim că medicamentele tratează boli, dar au şi reacţii adverse care se pot manifesta mai ales dacă organismul este tarat de alte afecţiuni. Important e să ştim de ce să ne ferim. Prin reevaluarea unor produse farmaceutice, producătorii… confirmă existenţa unor riscuri la administrare, unele foarte grave, chiar şi letale, pe care se grăbesc să le aducă la cunoştinţă celor care şi-l administrează. Astfel, în urmă cu două zile, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a făcut publice „noile recomandări pentru reducerea riscurilor prezentate de unele medicamente aflate pe piaţă”. Este vorba despre Domperidonă, Prolia, Interferon, Motilium şi Sonovue.

În cazul administrării medicamentelor care conţin domperidonă, pacienţii sunt avertizaţi să ţină cont de noile recomandări pentru reducerea riscurilor cardiace, rezultate în urma recentei reevaluări a beneficiilor şi riscurilor acestora: „Începând din acest moment, medicamentele care conţin domperidonă sunt contraindicate la pacienţii cu insuficienţă hepatică gravă, în tulburările de conducere cardiacă şi în afecţiuni cardiace preexistente, precum insuficienţă cardiacă congestivă. Prezenta comunicare este transmisă de comun acord cu Agenţia Europeană a Medicamentului”.

CAS Neamţ transmite şi informaţii actualizate pentru „reducerea la minimum a riscului de apariţie a osteonecrozei de maxilar şi hipocalcemiei prin administrare de prolia”. De asemenea, se atrage atenţia asupra faptului că „în cursul tratamentului sclerozei multiple cu medicamente care conţin interferon beta, s-au raportat cazuri, inclusiv letale, de apariţie a microangiopatiei trombotice, precum şi cazuri de sindrom nefrotic cu diferite nefropatii: „Aceste reacţii pot apărea la intervale cuprinse între câteva săptămâni şi câţiva ani după iniţierea tratamentului cu interferon beta. Urmăriţi cu atenţie apariţia acestor patologii şi gestionaţi-le cu promptitudine”.

Prin intermediul CAS Neamţ, şi diţinătorul autorizaţiei de punere poe piaţă a medicamentului Motilium doreşte să informeze pacienţii cu privire la noile recomandări pentru reducerea riscurilor cardiace prezentate de medicamentele c e conţn domperidonă, rezultate în urma recentei reevaluări a beneficiilor şi riscurilor acestora. „Există un risc uşor crescut de apariţie a reacţiilor adverse grave cardiace sau asociate cu utilizarea domperidonei. În cazul pacienţilor peste 60 de ani s-a observat un risc mai important la cei cărora li se administrează doze zilnice mai mari de 30 mg”, se arată în noile recomandări, cu precizarea că, „începând din acest moment, medicamentele ce conţin domperidonă sunt contraindicate la pacienţii cu insuficienţă hepatică gravă şi în afecţuni cardiace preexistente.”

Informaţiile revizuite privind siguranţa medicamentului Sonovue arată că s-au raportat cazuri rare, uneori letale, de aritmie la pacienţii cu instabilitate cardiovasculară, apărută în cursul procedurii de ecocardiografie de stres efectuate cu medicamntul Sonovue în asociere cu dobutamină. „Prin urmare, medicamentul Sonovue nu trebuie utilizat în combinaţie cu dobutamina la pacienţii cu afecţiuni care sugerează prezenţa instabilităţii cardiovasculare – de exemplu sindrom coronarian acut recent sau boală cardiacă ischemică instabilă clinic, la care administrarea dobutaminei este contraindicată. În schimb, a fost eliminată contraindicaţia de administrare a Sonovue la pacienţii cu instabilitate cardiovasculară”.

 

Geanina NICORESCU