CAS Neamț atenționează medicii și farmaciștii că sunt obligați să lucreze și off-line

Pacienții nu trebuie să fie victime colaterale ale sistemului informatic defectuos. O spun înșiși reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, referindu-se la faptul că asigurații își pot ridica de la farmacie medicamentele compensate sau gratuite chiar și atunci când nu funcționează sistemul on-line de validare a rețetelor.

„Având în vedere necesitatea asigurării accesului asiguraților la servicii medicale și medicamente, atragem atenția medicilor prescriptori că, potrivit legii, în situații justificate sunt obligați să utilizeze prescripția medicală electronică off-line pentru medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu. De asemenea, tot în situații justificate, prescripția medicală se va lista pe suport de hârtie și va fi completată și semnată de medicul prescriptor.

Atragem atenția furnizorilor de medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu că, potrivit dispozițiilor legale și contractuale, au obligația să verifice prescripțiile medicale off-line în ceea ce privește datele obligatorii pe care acestea trebuie să le cuprindă, în vederea eliberării acestora și a decontării contravalorii medicamentelor“, a subliniat ec. Marieana Atomulesei, președinte-director general interimar în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

Deși farmaciile au posibilitatea de a elibera rețetele off-line, ca și medicii de familie de altfel, sunt foarte puține farmacii care chiar fac acest lucru. De la 1 septembrie 2015, de când cardul de sănătate a devenit obligatoriu, medicii au reclamat în numeroase rânduri proasta funcționare a sistemului. Iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate invocă de fiecare dată probleme de natură tehnică, fără a găsi soluții efective.

Medicii prescriptori au și ei un cuvânt de spus și sunt foarte supărați că în cazul în care serviciul medical prestat, inclusiv rețeta, nu se introduce în sistem în următoarele 72 de ore, devin buni de plată, pentru că rămân „off“ pentru totdeauna. Iar de multe ori se întâmplă ca sistemul să nu funcționeze vinerea, astfel încât medicii se văd nevoiți să stea peste program sau să lucreze în weekend ca să-și poată valida serviciile efectuale off-line.

Geanina NICORESCU