CAS a decontat exact 56,26 lei pentru un singur bolnav imobilizat

* FIC Piatra Neamţ are în îngrijire 35 de pacienţi

Bolnavii care nu-şi mai pot purta singuri de grijă sunt deseori „uitaţi” în spital de rudele prea ocupate sau pur şi simplu dezinteresate să-i îngrijească, să le schimbe un pansament, să-i hrănească, să-i spele şi, mai ales, să-i schimbe. Există şi varianta acordării serviciilor de îngrijri medicale la domiciliu, inclusiv cele paliative, cu decontare din fondul asigurărilor de sănătate, însă „până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”.

Banii alocaţi de Casa de Asigurări de Sănătate sunt prea puţini comparativ cu volumul mare de cereri, iar numărul solicitărilor ar fi şi mai ridicat dacă, aşa cum a punctat dr. Hâncu, reprezentant al FIC Neamţ, „medicii de familie şi cei specialişti ar face recomandări de îngrijri medicale la domiciliu pentru toţi bolnavii cu patologie care se încadrează în criteriile stabilite de contractul cadru”. În luna ianuarie 2013, Casa de Sănătate Neamţ a decontat servicii la domiciliu în valoare de 17.840 lei, iar în februarie- de numai 6.431 lei.

Din păcate, din cauza subfinanţării serviciilor de îngrijiri la domiciliu, bolnavii incluşi în categoria ECOG 3, „imobilizaţi în fotoliu sau pat peste 50% din timpul zilei, astfel încât necesită sprijin pentru îngrijirea de bază privind igiena, alimentaţia şi mobilizarea” nu au mai beneficiat de ani de zile de îngrijrijiri medicale la domiciliu. În funcţie de fonduri, au prioritate bolnavii cu afecţiuni oncologice, HIV/SIDA, cu speranţă limitată de viaţă şi cei complet imobilizaţi la pat, dependenţi total de altă persoană pentru îngrijri. Şi normele de aplicare pentru Contractul cadru 2013-2014 prevăd aceste categorii de îngrijiri, inclusiv pentru „statusul de performanţă ECOG 3”, însă rămâne de văzut dacă bugetul pentru 2013, pentru care vor fi încheiate contracte cu furnizorii începând de luna viitoare, va fi mai generos.

Tariful pe o zi de îngrijire la domiciliu este de 50 de lei. În tariful pe o zi de îngrijire sunt incluse costurile materialelor sanitare pentru realizarea serviciului de îngrijire la domiciliu. Într-o zi plătită de CAS pentru îngrijiri, solicitantul beneficiază de minim o vizită la domiciliu cu monitorizarea parametrilor fiziologici, toaletă totală sau parţială a pacientului la pat, manevre terapeutice conform recomandării medicului, după caz. Pentru îngrijirile ce depăşesc 42 de zile, tariful zilnic este de 35 de lei. Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se stabileşte de către doctorul care a făcut recomandarea, cu obligativitatea precizării periodicităţii serviciilor, dar nu mai mult de 90 de zile de îngrijri în ultimele 11 luni în una sau mai multe episoade de îngrijire.

„Pentru luna trecută, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ mi-a decontat îngrijrile acordate unui singur bolnav, respectiv 56,26 de lei, în condiţiile în care personalul nostru a avut în îngrijire 35 de cazuri”, a subliniat dr. Elena Hâncu, preşedintele Fundaţiei de Îngrijri Comunitare Neamţ.

Punctul de vedere al reprezentanţilor CAS Neamţ este, însă, că din partea FIC nu a fost primită, în februarie, decât o solicitare de plată justificată şi întemeiată pe un dosar medical, cerere care, de altfel, a şi fost onorată.

Casa de asigurări de sănătate analizează cererile şi recomandările primite, în maxim două zile lucrătoare de la data depunerii şi este obligată să ia o hotărâre privind acceptarea sau respingerea cererii iar cererea este aprobată în limita sumei prevăzute pentru această destinaţie. La analiza cererilor şi recomandărilor primite, casa de asigurări de sănătate va lua în considerare statusul de performanţă ECOG al asiguratului…