Cartea subcomisarului Josanu în atenţia Academiei Române

LANSARELansată în cadru festiv şi restrâns, cartea ”Monument al civilizației medievale românești la Marea cea Mare: Cetatea Albă – Moncastro” semnată de subcomisarul Vitalie Josanu din cadrul Poliţiei Neamţ ar putea intra în atenţia Academiei Române. Aprecierea aparţine Monicăi Sechelariu, preşedintele Editurii Fundației Collegium XXI, care i-a publicat volumul ofiţerului nemţean, nimeni altul decât şeful serviciului protejare patrimoniu. Editoarea, prezentă la lansarea cărţii, a spus că este convinsă că lucrarea are toate şansele să obţină un premiu din partea distinsei instituţii de cultură.

Evenimentul a avut loc în cadrul Centrului de Calcul din Piatra – Neamț, unde au participat reprezentanții Poliţiei Neamț, ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori universitari, arheologi, cercetători, apropiații și familia autorului Vitalie Josanu. Profesorul universitar doctor docent Ion Berghea din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”- Facultatea de Filologie Iași a ținut un discurs vizavi de importanța subiectului abordat de către ofițerul nemțean în cartea sa.

Volumul este rodul unei investigații desfășurate timp de 14 ani, conectat, în principal, la rezultatele cercetărilor românești, rusești, ucrainene și materializat prin susținerea tezei de doctorat, cu același titlu, în cadrul Universității Naționale de Arte București – Facultatea de Istoria și Teoria Artei, sub coordonarea academicianului Răzvan Theodorescu, având ca scop aducerea în lumină a importanței obiectivului istoric Cetatea Albă. Complexitatea unor interdependeţe, natura şi modul de evoluţie a factorilor declanşatori, felul în care a fost  determinată dezvoltarea în plan economic, politic, al organizării vieții religioase, artistic, militar și social sunt analizate în studiul “Monument al civilizației medievale românești la Marea cea Mare: Cetatea Albă – Moncastro” semnat de Vitalie Josanu.

În prefaţa volumului, academicianul Răzvan Theodorescu spune: „Cu decenii în urmă, Nicolae Iorga socotea Cetatea Albă cea mai importantă construcție militară din România. Astăzi, impresionantul ansamblu monumental care se află în Ucraina, pe partea dreaptă a limanului Nistrului, face obiectul unei foarte documentate cărți scrise de Vitalie Josanu. […] Cartea lui Vitalie Josanu este o reușită științifică certă care va interesa, deopotrivă, pe cercetătorii din România, Ucraina și Republica Moldova, în măsura în care superba Cetate Albă reflectă o istorie multietnică și multiseculară”.

Cristina IORDACHE