Carpatcement a premiat voluntari din județul Neamț

concurs* Echipa câștigătoare a revopsit marcajele turistice montane din zona Neagra-Dochia, în Masivul Ceahlău

La sfârșitul săptămânii trecute, Carpatcement a premiat elevii câștigători ai concursului „Ora de Voluntariat“, desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Neamț.

Proiectul „Ora de Voluntariat“, inițiat de Carpatcement și sprijinit de ISJ, a avut în centru ideea voluntariatului în sprijinul comunității. Această idee și proiectul care i-a urmat a reieșit din discuțiile periodice pe care fabrica de ciment Tașca, parte a Carpatcement Holding, le poartă sub forma „Sfatului Bătrânilor“ cu liderii locali și județeni din zona în care își desfășoară activitatea, printre aceștia numărându-se inclusiv reprezentanți ai Inspectoratului Școlar.

„Ne bucură foarte mult faptul că am reușit să desfășurăm acest proiect amplu, care se încadrează politicii noastre de responsabilitate socială și viziunii legate de o dezvoltare sustenabilă a comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Inspectoratul Școlar, căruia vrem să îi mulțumim pe această cale, s-a alăturat firesc proiectului având în vedere că sprijină aceleași valori ca și noi: schimbarea de durată se face numai prin schimbarea mentalităților, începând de la educația copiilor“, a declarat Marius Lupa, directorul Fabricii de ciment Tașca.

Concursul s-a derulat  în perioada septembrie-noiembrie 2015 și s-a încheiat miercuri, 25 noiembrie. Activitatea, deschisă tuturor profesorilor și elevilor din județ, a constat în desfășurarea unei ore de voluntariat în sprijinul comunității, tema acesteia fiind complet la alegerea participanților. Conform regulamentului, înscrierea în concurs s-a făcut prin simpla trimitere a unei descrieri a acțiunii și a câtorva poze ilustrative către organizatori.

Premierea a avut loc la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra Neamț, la ea au luat parte peste 1.000 de elevi de toate vârstele din județ, din 30 de unități de învățământ, școli generale și licee. Elevii au fost coordonați de 51 de cadre didactice, diriginți sau profesori care și-au înscris clasele în concurs, rezultând astfel peste 40 de proiecte înscrise.

„Vrem să mulțumim companiei Carpatcement pentru ideea acestui proiect și pentru sprijinul acordat în desfășurarea lui. Succesul activităților a fost unul deosebit, dovadă și numărul mare de participanți. Dar succesul acțiunii nu ar fi fost atât de mare fără implicarea elevilor și a profesorilor, ceea ce arată că ei sunt pregătiți să fie responsabili social, având nevoie doar de mici impulsuri în această direcție, pe care noi suntem deschiși să le oferim“, ne-a declarat inspectorul școlar general Viorel Stan, din cadrul ISJ Neamț.

Colectivul de evaluare a proiectelor, alcătuit din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar și ai Carpatcement, a apreciat originalitatea, beneficiarii direcți, impactul comunitar, dar și impactul simbolic al fiecărei acțiuni în parte. Împrumutând metodologia de premiere a Inspectoratului Școlar, au fost desemnate locurile I-III și 12 mențiuni, restul participanților primind diplome de participare. Primele trei locuri au fost premiate cu câte o tabletă.

Locul I a fost câștigat de echipa profesorului Mihai Togan, de la Liceul „Carol I“ Bicaz. Echipa dânsului a revopsit marcajele turistice montane din zona Neagra-Dochia, în Masivul Ceahlău. Locul al II-lea a fost obținut de profesoara Maria Poenaru, de la Școala Gimnazială „Gheorghe Nicolau“ Români, care a confecționat și plasat în pădure căsuțe din lemn pentru păsări. Pe locul al III-lea s-a situat doamna profesoară Marina Sima de la Școala Gimnazială „Episcop Melchisedec Ștefănescu“ Gârcina, care a reciclat împreună cu elevii săi obiecte folosite, transformându-le în obiecte de decor pentru curtea școlii.

Geanina NICORESCU